Безпрецедентна находка в египетски некропол

Върховният съвет по антиките на Египет, покани над двадесет дипломати за да покаже една необичайна археологическа находка от този сезон в Саккара, мястото на най-важните некрополи на древния град Мемфис. Една крипта, открита там, съхранява голямо разнообразие от животни, някои от които никога не бяха виждани мумифицирани.

 

За първи път археолозите са открили два бръмбара депозирани в правоъгълен пясъчен саркофаг, украсен с куполен капак, изтъква Ройтерс. Както e обикновено при човешките мумии, насекомите билиувити в кърпа. Много по-голяма колекция от мумии на бръмбари се намирала в друг по-малък саркофаг.

 

Специализираността на криптата обаче е напълно котешка. Десетки мумифицирани котки лежали в ъгъла дори по време на презентацията, според едно от изображенията, публикувани от Съвета във Facebook.

 

Като цяло, това са десетки котешки мумии и около 100 котешки скулптури, изработени от дърво и покрити със слой от злато, както и бронзова статуя на богинята котка Бастет в добро състояние.

 

Открити са и дървени статуи, представляващи други животни като лъв, крава и сокол, всички окъпани в злато, ковчег от оцветен дървесен материал, съдържащ мумия на кобра и също дървен ковчег с мумия на крокодил. Длъжностните лица също така подчертават наличието на ковчези със смъртни останки от други животни, но слабо запазени.

 

Гробницата датира от времето на египетската династия V, т.е. построена десетилетия след построяването на Великата пирамида в Гиза. В близост до мястото на откритието е друга пирамида, много по-малка, принадлежаща на крал Усеркраф основател на V династия.

 

Вратата на камерата, предназначена за мумифицираните останки на самия собственик, е останала непокътната, както и фасадата на криптата, заяви директорът на област Саккара, Мохамед Юсеф. В следващите седмици експертите планират да отворят тази гробница.

Станете почитател на Класа