Световните лидери критикуват национализма

За президента Доналд Тръмп в Париж „Америка на първо място“ до голяма степен бе равносилно на „Америка сама“.

На церемонията по отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война президентът, който гордо се самоопределя като „националист“, бе изолиран дори на континент, където неговата марка популизъм е във възход.

 

 

Той започна визитата си с критичен коментар в „Туитър“ срещу призива на френския президент за създаване на европейски отбранителни сили, пристигна на някои от проявите сам и прекара повечето време извън общественото полезрение, в резиденцията на американския посланик в центъра на Париж. Вчера той изслуша поучителни слова за опасностите от националистическата изолация, а после си тръгна за САЩ точно при откриването на Парижкия форум за мир.

Визитата показа ясно, че близо две години след встъпването си в длъжност Тръмп е сложил драматичен край на следван от десетилетия подход във външната политика на САЩ, което порази американските съюзници. Френският президент Еманюел Макрон предупреди вчера, че „старите демони“, довели до избухването на Първата световна война и до смъртта на милиони хора, отново си пробиват път.

Макрон, който призовава за връщане към пренебрегнатите от Тръмп многостранно сътрудничество и международни организации, отправи едва прикрит укор към тръмпизма на основната проява през уикенда – събирането на десетки лидери при гроба на Незнайния воин в подножието на Триумфалната арка за отбелязването на един век, откакто оръжията са замлъкнали в световната война, отнела живота на милиони. Точният момент, в който е приключила войната, бе отбелязан с камбанен звън и прелитане на изтребители.

Под погледа на Тръмп и на други лидери Макрон разкритикува надигането на популизма в САЩ и Европа и призова колегите си да не обръщат гръб и да не гледат само собствените си проблеми.

„Патриотизмът е точно обратното на национализма: Национализмът е предателство спрямо патриотизма“, заяви Макрон и добави, че когато държавите поставят своите интереси на първо място и си кажат „Кого го е грижа за другите!“, те „заличават най-ценното нещо, което една държава може да има – моралните й ценности“.

След като Тръмп си тръгна, германският канцлер Ангела Меркел, която обяви неотдавна, че няма да се кандидатира за преизбиране, отправи пламенен призив за глобално сътрудничество на форума за мир. Тя добави, че Първата световна война е показала „ясно до какви катастрофални последици може да доведе липсата на компромис в политиката и дипломацията“.

Тръмп, който демонстрира много слаба търпимост към широки, многостранни споразумения, седя през повечето време с каменно изражение, докато слушаше Макрон, представящ се за преграда в Европа пред надигащите се националистически настроения, обхванали Унгария и Полша, наред с други страни.

Тръмп все пак влезе в контакт с колегите си, като отиде на общата вечеря в музея „Орсе“ в събота, на която Макрон бе домакин, и на обяд в неделя. Той прекара и известно време с Макрон в събота, когато двамата изразиха пред репортери желание за по-справедливо поделяне на разходите за отбрана.

Но според добре осведомени източници Тръмп е бил лаконичен при някои от срещите си на четири очи със световните лидери. Един от тези източници, пожелали анонимност, тъй като не им е разрешено да обсъждат частни разговори, описа президента като „кисел“.

Символиката при посещението на Тръмп нямаше как да бъде по-ярка.

Той не присъства в най-запомнящите се снимки от уикенда: тази на вървящите един до друг световни лидери под дъжда, когато камбаните, отбелязващи момента на спирането на боевете в 11 часа на 11 ноември 1918 г., спряха да бият.

Президентът и първата дама Мелания Тръмп пътуваха към мястото на възпоменателната церемония отделно от другите лидери, които отидоха там заедно с автобус от Елисейския дворец. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи, че така изисква протоколът за сигурност.

Докато кортежът на Тръмп преминаваше по отцепения булевард „Шанз-Елизе“, гола жена успя да се промъкне през охраната и да изтича на пътното платно с викове „фалшив миротворец“. На гърдите й бяха написани думите „фалшив“ и „мир“.

Полицията залови жената и кортежът продължи по пътя си невъзпрепятствана. Феминистката активистка организация „Фемен“ пое по-късно отговорност за демонстрацията.

Руският президент Владимир Путин, който също пътуваше самостоятелно, се здрависа с Тръмп, направи му одобрителен знак с вдигнат палец и го потупа по рамото при пристигането си. Тръмп отговори с широка усмивка.

Съветникът по националната сигурност Джон Болтън бе казал, че Путин и Тръмп ще се срещнат в Париж, но че ще разговарят официално по-късно този месец на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Представител на Кремъл каза по-късно, че американски и руски длъжностни лица са решили да се откажат от плановете си за среща в Париж, след като френски представители са възразили.

Тръмп, който води предизборната си кампания под лозунга „Америка на първо място“, отблъсна европейските си съюзници с действията си. Той наложи мита на Европейския съюз, извади САЩ от Парижкото споразумение за климата и от иранската ядрена сделка. Той намекна, че може да изтегли САЩ от НАТО, ако държавите членки не увеличат значително разходите си за отбрана. Желанието на Тръмп да се разбира с руския лидер – въпреки намесата на Русия в изборите през 2016 г. и многото други агресивни действия през последните години, обезпокои тези, които виждат в Русия нарастваща заплаха.

Също така Тръмп се самоизтъкна многократно като „националист“, въпреки критиките, че тази дума има негативни конотации. Тръмп защити употребата на термина на конференция миналата седмица. „Знаете ли какво значи тази дума? Аз обичам нашата страна!“, каза той и добави: „Има националисти. Има глобалисти. Аз обичам и света и нямам нищо против да помагам на света, но първо трябва да направим страната си по-силна. Имаме много проблеми“.

Но Тръмп не подхвана темата с разделението, когато отдаде вчера почит на американските и съюзническите войски, загинали през тази „ужасна, ужасна война“, след която Америка става световна сила.

„Събрали сме се тук, на това свещено място, за да отдадем почит на храбрите американци, дали живота си в тази мощна борба“, каза Тръмп на американското военно гробище и мемориал „Сюрен“ в предградията на Париж, където са погребани над 1500 загинали във войната американски войници.

„Наш дълг е да запазим цивилизацията, която те са бранили, и да опазим мира, за който те великодушно са дали живота си преди един век“, каза той, след като прекара известно време сам сред белите кръстове, държейки черен чадър.

Той изнесе речта си по случай Деня на ветераните ден след като бе разкритикуван, че не е посетил в събота друго американско гробище на около 100 км от Париж, защото хеликоптерът му не можел да излети заради дъжда. Няколко високопоставени представители на администрацията, включително началникът на кабинета на Белия дом Джон Кели, отидоха вместо президента, а Тръмп остана в резиденцията на посланика.

Тръмп произнесе речта в момент, когато други лидери се бяха събрали на Парижкия мирен форум, който цели да възроди колективното управление и международното сътрудничество в справянето с глобалните предизвикателства. След това отлетя обратно за Вашингтон.

Франция е била епицентърът на Първата световна война, първия глобален конфликт. Нейната роля на домакин на основната възпоменателна церемония подчерта гледната точка, че светът не трябва да залита отново във война, имайки предвид бързия и катастрофален начин, по който го прави с Втората световна война.

БТА

Станете почитател на Класа