Китайски министър: "Конфликт между Китай и САЩ би бил катастрофа за света"

След среща петък във Вашингтон с главата на Пентагона Джеймс Матис, министърът на националната отбрана на Китай Уей Фенгхе, каза по време на пресконференция, че военни сили на Китай и САЩ споделят общи интереси и общи важни отговорности за опазване на световния мир и сигурност , съобщава китайският вестник Global Times.

 

"Двете армии съществуват в мир и в сътрудничество, конфликтите и конфронтациите между тях ще бъдат катастрофа както за двете страни, така и за останалата част от света", каза китайският министър.

 

Въпреки това, Уей заяви, че китайската армия твърдо защитава суверенитета, териториалната цялост и развитието на Китай и изрази надежда, че двете страни ще зачитат основните си интереси и по-големите тревоги на всяка от тях, информира агенция Синхуа.

 

Също така китайският министър заяви, че се надява двете страни да подобрят комуникацията и ще укрепят взаимното доверие, за да превърнат военните връзки в стабилизиращ фактор за общите двустранни отношения, които в момента не са в най-доброто си състояние. По време на срещата двете страни се договориха да поддържат военни комуникации на различни нива, в опит да намалят рисковете.

 

От своя страна, министърът на отбраната на САЩ потвърди, че развитието на конструктивни отношения с китайската армия винаги е цел за Вашингтон, и изрази надежда, че двете армии ще укрепват управлението и контрола на кризата и ще насърчават прагматичното сътрудничество в повече области.

 

През октомври Си Дзинпин предупреди войниците си да се "съсредоточат върху подготовката да се бият във война".

 

По-рано министърът на китайската отбрана заяви, че армията ще вземе "на всяка цена мерки, за да спре евентуални опити да се засегне китайският суверенитет и териториална цялост, или за отделяне на остров Тайван от останалата част на страната".

 

От своя страна, пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американските войски в Европа, подчерта, че между неговата страна и Китай има "все по-напрегната отношения и засилване на конкуренцията във всички области", и предупреди, че двете страни могат да влязат във война в рамките на 15 години.

Станете почитател на Класа