Пожарите в Калифорния вече са третите най-смъртоносни в историята на щата

Най-малко 25 души са загинали в горските пожари, регистрирани през последните дни в Калифорния (САЩ), съобщава The Washington Post, цитирайки местните власти. Според AP, тези пожари са станали третите най-смъртоносни в историята на щата.

 

Шерифът на окръг Буте съобщи, че следователите са открили още 14 тела тази събота, три дни след избухването на пожара. Според данните, някои от жертвите са намерени в коли и къщи.

 

Понастоящем пожарникарите се борят с пожари в двата края на Калифорния, но има малка надежда за задържане на пламъците в краткосрочен план.

 

Избраният губернатор Гавин Нелсъм обяви извънредно положение в зоната, за оказване на помощ на най-засегнатите райони на територията.

 

Импулсиран от силните ветрове, огънят наричан Camp Fire е изгорил около 68 000 хектара и само 20% от него е под контрол, съобщи Министерството на горите и на противопожарната защита на Калифорния. Досега са били ранени трима души от разгърнатите 3 200 пожарникари.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е описал в своя Twitter акаунт като "катастрофални" щетите, причинени от пожара.

 

Най-смъртоносният горски пожар досега, известен като Griffith Park Fire, удари щата Калифорния през октомври 1933 г., като отне живота на 29 жители на окръг Лос Анджелис. В класацията следва т. нар. пожар "Тунел", чиито пламъци отнеха живота на 25 души в окръг Аламеда.

Станете почитател на Класа