Звезда на Демократите – антисемитка?

Тя е със сомалийски произход и носи хиджаб. Освен нея в Долната камара на американския Конгрес има още само една друга мюсюлманка. Илхан Омар обаче няма време за радост.

Обвиняват я, че е антисемитка и мрази евреите.

 

 

 

 

 

 

Поддръжниците на демократката Илхан Омар отпразнуваха влизането ѝ в Камарата на представителите като успех за демокрацията и символ за по-голямо многообразие. Дясно консервативните кръгове в САЩ обаче обвиняват израсналата в Сомалия Омар в антисемитизъм. Самата тя многократно отхвърли тези обвинения, виждайки в тях опит да се дискредитира личността ѝ.

 

Илхан Омар

 

Илхан Омар

 

Още като дете Илхан Омар бяга заедно със семейството си от Сомалия и в продължение на 4 години живее в бежански лагер в Кения, преди да пристигне в САЩ през 1995 година. Тогава тя е едва 12-годишна. Мюсюлманката Илхан Омар е била депутатка в щата Минесота. Тя е единствената депутатка в Долната камара на Конгреса на САЩ, която носи хиджаб.

Всички обвинения срещу нея тръгват от един туит , публикуван от нея през 2012 година: "Израел просто хипнотизира света. Дано Бог пробуди хората и им помогне да видят лошите дела на Израел!" – този призив навярно е бил реакция на израелските въздушни удари над ивицата Газа, с които израелската армия навремето отговори на ракетни нападения на Хамас. През май 2018 година дясноконсервативният публицист Джон Гилмор обърна внимание на този постинг и разпали дебата. Той твърди, че Омар ненавижда евреите. На това негово обвинение тя отвърна с думите: „Да се обръща внимание на системата за апартейд, прилагана от Израел, не означава да се мразят евреите."

 

Срещу всякакъв вид дискриминация

 

Още по време на мандата си в Минесота Илхан Омар заема ясна позиция по отношение на Израел. През февруари 2017 година, когато щатът Минесота гласува проектозакон, който забранява да се възлагат държавни поръчки на партньори, бойкотиращи Израел, Илхан Омар гласува против. Тя обяснява своя вот така: "С удоволствие бих гласувала проектозакон /.../, който се противопоставя на всякакъв вид дискриминация. Не искам обаче да участвам в гласуване, което ограничава правото на хората да се борят за справедливост и мир!".

Напоследък Илхан Омар се дистанцира от някои движения, които призовават към бойкот и изолиране на Израел в икономическо, политическо и културно отношение. Вместо това тя открито се застъпва за двудържавното решение на палестинския въпрос. Многократно заявява, че е противник на всякакъв вид дискриминация, и че евреите и мюсюлманите би трябвало да са съюзници в борбата срещу фанатизма, антисемитизма и ислямофобията.

След като през октомври бяха застреляни 11 души в една синагога в Питсбърг, Илхан Омар написа в Туитър: "Нашите сърца са при семействата на жертвите. Но молитвите не стигат. Трябва да действаме, за да прекратим отровния антисемитизъм и омразата, които водят до насилие като това". Няколко дни по-късно участва и в траурната молитва в една синагога. Въпреки това критиките срещу нея не секват, особено в Туитър. Демократическата партия не пожела да коментира обвиненията срещу Илхан Омар пред Дойче Веле.

Станете почитател на Класа