"Много обидно": Тръмп се противопоставя на предложението на Макрон да се създаде пан-европейска армия

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, осъди неотдавнашното предложение на френския президент Емануел Макрон да се създаде "пан-европейска армия, с която страните от Европейския съюз да се защитават без помощ от Вашингтон."

 

"Много обидно", каза Тръмп в Twitter за идеята, като добави, че "може би Европа първо трябва да си плати справедливия дял от НАТО, тъй като САЩ силно субсидират тази организация".

 

Американският президент описа предложението на своя френски колега, като армия, предназначена да защитава Европа от потенциални врагове, сред които спомена Китай, Русия и самите САЩ.

 

Реакцията на Тръмп идва в деня преди началото на церемонията в Париж, посветена на стогодишнината от края на Първата световна война, на която той ще присъства.

 

Междувременно Макрон посочи по-рано тази седмица, че "все по-фрактурираният" общностен блок трябва да има истинска европейска армия, за да се защитава без да разчита на САЩ".

 

Френският президент също заяви, че Вашингтон ще изложи на опасност европейската сигурност, ако реши да се оттегли от Договора за ракети със среден и малък обсег (INF). "Кой се превръща в основната жертва? Европа и нейната сигурност", каза Макрон.

Станете почитател на Класа