САЩ спират зареждането на самолети от саудитската коалиция, бомбардиращи Йемен

След като чу, че САЩ ще спрат спорната практика на зареждане самолетите на коалицията, водена от Саудитска Арабия, от Рияд са разкрили, че самата военна група е поискала премахване на тези зареждания по време на полет.

 

"Кралството и коалицията са увеличили капацитета си за извършване на независимо зареждане с гориво в Йемен", гласи изявление, разпространено от агенция по печата SPA. "В резултат на това, след консултация със САЩ, коалицията е поискала прекратяване на тази подкрепа", гласи то.

 

Според информация на американски служител за Ройтерс, решението е било подкрепено от Вашингтон, който наскоро бе обвинения в съучастие в случаите на цивилни жертви, в резултат на бомбардировките на коалицията в Йемен.

 

Според Пентагона, самолетите-цистерна на САЩ представляват една пета от цялостната дейност по зареждане във военната кампания. Министърът на отбраната, Джим Матис, беше казал през март че тази подкрепа действително ще намали цивилните жертви.

 

Въпреки това, през същия месец, командирът на Централното командване на САЩ, Джоузеф Вогел, призна, че американските военни не са знаели дали даденото гориво или боеприпасите, предоставени от Вашингтон, са били използвани в коалиционни операции, причинили смърт на цивилни.

 

Миналата седмица, след инциденти като убийството на 40 йеменски деца в нападение срещу училищен автобус, извършено с американска бомба, Матис отправи призив за преговори за прекратяване на огъня и за мир в рамките на 30 дни.

Станете почитател на Класа