Положението с американските дългови роби

Според данните на Федералния резерв на САЩ, потребителските дългове (или „потребителският кредит”) на населението на САЩ са се увеличили с 4,9% през третото тримесечие на 2018 г. в сравнение с третото тримесечие на миналата година – със 182 милиарда долара и почти са достигнали 4 трилиона долара (по-точно 3,93 трилиона). Както подобава на всичко американско – това е поредният рекорд.

 

 

Потребителският дълг включва към себе си задълженията по кредитните карти, кредитите за автомобили и студентските кредити, но не включва ипотечната задлъжнялост.

 

https://aftershock.news/sites/default/files/u4820/aftershock_news2_20.jpg

 

Като правило потребителският дълг расте по-бързо от номиналния БВП (без да се взема предвид инфлацията). Но днес помага и „загряването на икономиката”: през последната календарна година потребителският дълг се е увеличил с 4,9, а номиналният БВП с 5,5%. Аналогично е положението през второто тримесечие. Това е крайно рядко явление – за последен и единствен път от 2008 г. темповете на ръст на номиналния БВП изпреварват темповете на ръст на потребителския кредит в периода между първото и третото тримесечие на 2015 г.

Автокредити и аренда

Дълговете по автокредитите да нови и поддържани автомобили през третото тримесечие в сравнение с миналата година се увеличиха с 41 милиарда долара (с 3,7%) до рекордните 1,11 трилиона долара.

 

 

 

Зелената линия в графиката представлява старите данни до проведените през септември 2017 г. коригирани данни на Федералния резерв. Такива „корекции” по данните на потребителските кредити се провеждат на всеки пет години на основата на новите данни.Голяма част от корекциите засяга остатъците от автокредитите, съкращавайки ги ретроспективно към 2015 г. с 38 милиарда.

Възобновяемият кредит.

В течение на последните години икономистите и банкерите нервно гризяха нокти заради това, че потребителите вече не искаха да теглят големи кредити с помощта на кредитните си карти. Банкерите се чувстваха обрани, защото кредитните карти имат огромни лихвени проценти при пресрочване. Освен това големите харчове на потребителите и увеличаването на кредитирането биха увеличили печалбите на корпоративна Америка.

Но животът на банкстерите се урежда. Задлъжнялостта по кредитните карти и другите възобновими кредити през третото тримесечия се увеличи с 3,9% в сравнение с миналата година и достигна точно трилион долара (без отчет на сезонните колебания). Впрочем, предвид, че номиналният БВП за този период се е увеличил с 5,5% потребителите явно са се отнесли към светото задължение пред банките по хладен начин.

 

 

 

Студентски кредити

Студентските кредити през третото тримесечие са се увеличили с 83 милиарда долара (5,6% процента повече на годишна ставка) до 1,56 трилиона (Без да се вземат предвид сезонните колебания). Това е още един печален рекорд.

 

 

 

Гледайки резкият и устойчив ръст на студентските кредити, може да си помислите, че се е увеличил броят на младите хора, които се стремят да получат висше образование.

Ами не! Напротив. Съгласно последните данни на Националния център за статистика в образованието, обхватът на висшето образование бележи пик през 2010 г. на равнище 18,1 милиона души, а след това се снижава с 6,6% до 16,9 милиона души през 2016 г.

Тоест от максимума през 2010 г. броят на учащите се намалява, но дълговете по студентските кредити се удвояват – от 800 милиарда, до 1,56 трилиона!

Какво е общото между изброените факти? Ха! Всички те движат напред стрелките на американската икономика, защото внасят своят лепта в увеличаването на БВП на САЩ, захранван от дълг.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа