Лавров: " Австрия прибягна до дипломацията на микрофона "

Във връзка с изявленията на австрийските власти за съмнения за шпионаж в полза на Русия от един от бившите авкгийски военни, руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че позицията на Виена " го е изненадала по неприятен начин. "

 

"Бях изненадан неприятно от тази информация. От незапомнени времена е прието, че ако една страна има опасения, подозрения по отношение на действията на друга държава, заподозрени за участие на някой в процесите, които се считат за заплаха за съответната държава, в съответствие с международни стандарти за комуникация, трябва да се изиска директно изясняване ", посочи той.

 

"Напоследък, за съжаление нашите западни партньори са установили правилото да прибягват до" микрофонна дипломация ", вместо към традиционната, която отговаря на всички стандарти за благоприличие и ни обвиняват публично, настоявайки публично за обяснения по въпрос, по който ние не знаем нищо", добави той.

 

"Трябва да се спазват правилата, които са разработени по време на формирането на практиката на международните отношения. Днес каним посланика на Австрия [Йоханес Айгнер] в Министерството на външните работи, като ще му обърнем внимание на методите, които следва да се прилагат, ако имат някакви въпроси към Руската федерация ", заключи Лавров.

 

В петък, министърът на външните работи на Австрия, Себастиян Курц и министърът на отбраната Марио Кунасек, разкриха по време на пресконференция, че бивш полковник от австрийската армия се предполага, че е работил за руското разузнаване почти 30 години.

Станете почитател на Класа