САЩ приеха нова норма, която отказва убежище на нелегално преминалите границата

С приближаването на мигрантския керван към САЩ, департаментите на правосъдието и на вътрешната сигурност на САЩ са издали ново правило, което забранява предоставянето на убежище на тези, които не са подали заявление на границата, а след незаконно преминаване на южната граница на страната.

 

"Нашата система за предоставяне на убежище е претоварена с прекалено много молби, от чужденци без заслуги, те наложиха огромно бреме върху нашите ресурси, , което не ни позволява бързо да даваме убежище на тези, които наистина го заслужават", гласи документът.

 

Мярката се основава на правомощията на американския президент да преустанови влизането в страната на конкретен клас имигранти, ако се прецени, че това би било в ущърб на националните интереси. Това промени законодателството на САЩ, което досега гарантираше, че имигрант, физически присъстващ в САЩ, може да търси убежище, независимо, че не е в пункта си на пристигане."

 

Тези ограничения няма да влязат в сила, докато президентът Доналд Тръмп не издаде съответната прокламация. След влизането в сила обаче мярката може да бъде блокирана най-напред от по-ниските съдилища и в крайна сметка от Върховния съд.

 

В случай че правилото не бъде отменено от съдилищата, незаконните имигранти все още могат да избегнат депортирането, ако им бъдат предоставени специални защити в рамките на международните конвенции. Това обаче е по-трудно постижимо от убежището и няма да доведе до получаване на постоянен правен статут.

Станете почитател на Класа