Декласифицирано: Слънчевата активност детонирала десетки американски мини по време на войната във Виетнам

Неотдавна декласифициран доклад обяснява странната детонация, претърпяна от десетки морски мини, поставени от САЩ по време на войната във Виетнам, съобщава Science Alert.

 

Събитието се случило на 4 август 1972 г., когато екипажът на американски самолет прелетял над минираните води край северно виетнамския остров Хон Ла. Тогава военните наблюдавали как за секунди около 25 мини неочаквано са се детонирали.

 

Експлозивите били поставени от американците в рамките на военната кампания "Pocket Money", стартирана през 1972 г. срещу основните пристанища на Северен Виетнам. Мините са имали програмирано самоунищожение, но не е трябвало да се самовзривят преди началото на септември.

 

Тази необяснима масова експлозия седмици по-рано от програмираното, довела до откриването на разследване от американския флот, чиито резултати наскоро бяха разсекретени.

 

В доклада се декласифицира информация, че много от мините са били зависими от магнитно влияние, т.е., те са били предназначени да се детонират чрез откриване на промени в магнитното поле, така че било предположено, че експлозията може да се дължи на "магнитни смущения от слънчеви бури".

 

Сега ново проучване сравнява резултатите от доклада с данните за слънчевата активност от онова време. Работата показва, че експлозията на мините съвпада във времето с избухването на слънчева активност в началото на август 1972 г.

 

По това време, слънчевият регион MR 11976 е емитирал серия от интензивни избухвания, освобождавайки коронална маса и облаци от заредени частици, пътували до Земята със скорост близо до светлинната.

 

Слънчевата активност в началото на август достигнала максимум, когато изригване от Х-клас в 06:21 (Universal Time) точно на 4 август 1972 г. причинило ултрабързо изхвърляне на коронална маса, което достигнало до нашата планета за рекордно време в 14,6 часа.

Станете почитател на Класа