CNN: Излизането на САЩ от ДРСМО заплашва света с нова надпревара във въоръженията

Новината за намерението на САЩ да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обхват предизвика опасения, че тази стъпка ще предизвика нова надпревара във въоръжение, съобщава CNN. Поради това решение много жители на Америка, но и на Европа и Русия ще се чувстват по-малко сигурни, твърди материалът.

Един от ключовите моменти от Студената война е подписването на ДРСМО през 1987 г., който сериозно намали броя на ракетите със среден и малък обхват на действие, намиращи се на въоръжение в Русия и САЩ.

 Но сега президентът Тръмп говори, че Русия не е изпълнява част от сделката и всъщност разработва ракети, забранени от този договор. Той смята, че всичко това поставя Съединените щати в неблагоприятно положение, тъй като държави като Китай разработват оръжия и тези ограничения не се отнасят до тях.

ДОНАЛД ТРЪМП, ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ:Русия е нарушила това споразумение. Те го нарушават в продължение на много години. Не знам защо президентът Обама не преговаряше или не се оттегли от споразумението. Няма да им позволим да нарушават ядрената сделка и да създават оръжия, които не ни е разрешено да правим. Ние наистина се придържахме към този договор, ние го почитаме, а за съжаление Русия не спази това споразумение. Ето защо ще прекратим този договор.

Подробностите от тази история ще бъдат докладвани от нашия старши международен кореспондент Фред Плейген, който е в пряка връзка с нас от Москва.

 Фред, нали знаете, хората тук в САЩ се събуждат, чувайки тази новина, и вероятно имат опасения, че всичко това подготвя почвата за възобновяване на оръжейната надпревара. Разкажете ни за значението на това събитие и за това какво говорят в руската столица.

ФРЕД ПЛАЙТЪН, КОРЕСПОНДЕНТ НА CNN:Мисля, не само в Америка, Джордж, но и в Европа, която първоначално трябваше да защитава това споразумение, а ив Русия мнозина ще се събудят и ще се чувстват по-малко сигурни, отколкото преди. Изглежда, че имаме сериозно развитие на събитията. Ако погледнете, тази сутрин тук в Москва, изказвания бяха направени от високопоставени служители, които критикуваха този ход от страна на САЩ. Това изявление беше направено в навечерието на серия от срещи на много високо ниво, които съветникът по националната сигурност Джон Болтън трябва да проведе тук в Москва. Сега очакваме от него да заяви, че Съединените щати наистина са решили да се оттеглят от това споразумение.

Някои политици наричат това американско решение „катастрофално“, други обвиняват Съединените щати, че се опитват да изнудват Русия, други казват, че се нуждаят от повече информация от Америка, за да проверят дали има място за маневриране, което би позволило по-нататъшни преговори по този въпрос.

Но руснаците, разбира се, казват, че заради това светът ще стане по-малко сигурен. Те също заявяват, че САЩ не са предоставили никакви доказателства за нарушение на този договор от страна на Русия. Разбира се, Съединените щати предлагат, че Русия е разработила нови ракети със среден обсег и, освен това, ги е разгърнала. Ето защо САЩ от 2014 г. насам говорят, че според тях Русия нарушава този договор. 

На свой ред руснаците твърдят, че Америка е тази, която нарушава това споразумение, като разработи технологии за противоракетна отбрана. Както можете да видите, страните активно си отправят взаимни обвинения.

В крайна сметка изглежда, че руската страна е в полза на запазването на този договор. Според тях, въпреки редицата недостатъци, които могат да съществуват в този документ, подписан през 1987 г., в миналото той осигурява по-високо ниво на сигурност и изиграва своята роля в предотвратяването на прекомерното разпространение на ядрени оръжия в западната част на Русия както и в Европа. Джордж.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа