Дори постоянните критици на Москва в германското правителство искат да си оправят отношенията с нея

Състоялата се наскоро среща между руските и германските депутати, а също така рекордната посещаемост в „Деня на Русия“ и източногерманския град Росток доказват, че Русия и Германия отново искат да се сближат, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Германските депутати отбелязват, че Русия е много важна за Германия и Европа, а също така призната контрапродуктивността на санкциите. В момента особена важност придобива осъществяването на проекта „Северен пото-2“, пише в статията на изданието.

„Високият интерес показва колко силна е необходимостта и двете страни да се сближат отново“, коментира председателят на Германско-руския форум Матиас Плацек за рекордно присъствие на наскоро проведения „Ден на Русия“ в Росток, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Необходимостта от ново сближаване се потвърждава от факта, че ГСДП, която винаги е критична към Русия, предпазливо започва да търси контакти с Москва. Миналия вторник в Бундестага се проведе среща на делегация от Държавната Дума, оглавявана от депутата Александър Жуков, с високопоставени представители на социалдемократите, сред които и вицепредседателя на Бундестага Томас Оперман. Deutsche Wirtschafts Nachrichten припомня, че на 9 октомври ГСДП публикува свой програмен документ за политиката за Русия. Трябва да се отбележи, че в допълнение към критиките към действията на Москва в Украйна и Сирия, той съдържа тезата за необходимостта от ново „разведряване“ в отношенията с Русия и също отбелязва голямото значение на Русия за Германия и Европа като цяло.

Според Жуков срещата се е фокусирала върху опасностите от санкции за икономическите отношения, възстановяването на членството на Русия в ПАСЕ, както и за енергийната политика, съобщава изданието. Жуков отбелязва, че германската страна е напълно съгласна с Русия, че „Северен поток-2“ трябва да бъде завършен, въпреки политическия натиск на Съединените щати.

Жуков се срещна и с председателите на комисията по външни работи на Бундестага, Норберт Ретген (ХДС), Петер Бистрон ( „Алтернатива за Германия“) и Щефан Либих („Левицата“). Според Deutsche Wirtschafts Nachrichten, страните са се споразумели, че депутатите от двете страни ще положат усилия за намаляване на напрежението в двустранните отношения.

Особена важност в отношенията между Русия и Германия сега играе „Северен поток – 2“, който ще доставя на Европа 55 милиарда кубически метра руски газ годишно, отбелязва изданието. Този проект е икономически изгоден за Германия и за много други европейски страни. Изграждането му обаче противоречи на интересите на Съединените щати, които искат да увеличат доставките на своя втечнен природен газ на европейския пазар. Строителството трябва да приключи в края на 2019 г., информира изданието. Остава да се получи съгласието на Дания. Но завършването на проекта е възможно и без одобрението на Копенхаген - в този случай тръбата ще бъде положена покрай териториалните води на страната. Междувременно правителството на САЩ заплаши няколко европейски компании със санкции в случай, че „Северен поток – 2“ заработи.

 

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа