Москва: САЩ са манипулирали гласуването в македонския парламент за смяна на името

 

Москва не се съмнява, че Вашингтон е ръководил процеса на гласуване в македонския парламент по въпроса за смяна на името на страната, заяви днес руското министерство на външните работи в свой коментар, цитиран от ТАСС. “Показателно е, че посланикът на САЩ се е намирал в сградата на парламента до края на заседанието, което не оставя съмнения кой е ръководил процеса”, посочват от министерството.

 

Руското външно министерство изтъкна също, че гласуването в македонския парламент е нарушило “всички норми на закона и морала”.

“Разглеждаме станалото като откровено пренебрегване на всички норми – и от гледна точка на закона, и в морално-нравствен план”, изтъкна министерството, като посочи, че осемте гласа, които не са достигали за необходимото квалифицирано мнозинство от две трети, са били осигурени чрез шантаж, заплахи и подкупи на опозиционни депутати.

 

 

“Трима от тях, по чиста случайност, същия ден са били освободени от ареста, на други двама, срещу които има заведени дела от спецпрокуратурата, е обещано прекратяването им, на останалите, срещу „правилно гласуване“, са направени корупционни финансови предложения. Депутати са били затваряни в кабинетите, изземвани са им мобилните телефони – очевидно в духа на европейските демократични практики”, се казва в изявлението на руското министерство на външните работи.

“Подобни долни манипулации не могат да се считат за свободно парламентарно волеизявление. Мнението на две трети от македонците, отказали да подкрепят Преспанското споразумение на провелия се на 30 септември референдум, бе грубо пренебрегнато”, се казва още в изявлението.  

 

Станете почитател на Класа