Путин налага санкции срещу Украйна, иска списък с хора и фирми

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да изготви списък с украински физически и юридически лица, на които ще бъдат наложени икономически санкции, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Разпореждането фигурира в президентски указ, публикуван днес на уебсайта на Кремъл. Специалните икономически мерки ще бъдат взети в отговор на антируските санкции на Украйна.

 

 

В указа се отбеляза, че решението е “в отговор враждебните и противоречащи на международното право действия на Украйна, свързани с въвеждането на ограничителни мерки спрямо граждани и юридически лица от Руската Федерация”, както и за защита на националните интереси.

Указът влиза в сила в деня на подписването му и подлежи на отменяне при отмяна на ограничителните мерки, наложени от Украйна на руски физически и юридически лица.

През февруари 2014 г. Украйна въведе санкции срещу 1228 физически и 468 юридически лица, сред които руски чиновници, политици, шефове на компании, журналисти, някои жители на Донбас, концернът “Алмаз-Антей”, “Газпромбанк”, “Аерофлот” и др. През 2017 г. Киев наложи санкции на руски компании от сферата на интернет и медиите като Mail.ru Group, “Яндекс”, “ВКонтактe” и “Одноклассники”, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Междувременно четири страни извън ЕС – Албания, Норвегия, Украйна и Черна гора – се присъединиха към решението на Брюксел за удължаване на действието на санкциите срещу Русия, съобщи външнополитическата служба на ЕС.

“Страните кандидати Албания и Черна гора, страната от европейската зона за свободна търговия Норвегия, както и Украйна, се присъединиха към решението на Съвета на ЕС от 12 септември за удължаване на санкциите срещу физически и юридически лица, отговорни за дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна”, се казва в изявлението.

 
На 12 септември ЕС удължи с 6 месеца до 15 март 2019 г. действието на черния си списък срещу Русия, в който са включени над 150 физически и около 40 юридически лица.

Станете почитател на Класа