Ердоган покани Москва, Берлин и Париж да обсъдят бъдещето на Сирия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви за среща между лидерите на Франция, Турция, Русия и Германия, която ще се състои на 27 октомври в Истанбул, съобщава Le Figaro. На дневен ред на срещата е обсъждането на ситуацията в провинция Идлиб, а също така решението на сирийския конфликт. Както отбелязва френското издание, срещата може да стане „дипломатическа победа“ за Турция, която „все още рискува да остане изолирана на международната сцена“.

 

 

Обявяването за срещата между лидерите на Франция, Турция, Русия и Германия по Сирия, която ще се състои на 27 октомври в Истанбул, може да стане „дипломатическа победа“ за Турция, която „все още рискува да остане изолирана на международната сцена“, съобщава Le Figaro. Елисейският дворец потвърди обявеното от Анкара. От там отбелязаха, че президентът на Франция Еманюел Макрон ще пристигне единствено, ако правителственият режим в Сирия не започне настъпление срещу бунтовническия анклав Идлиб. Берлин и Москва също потвърдиха присъствието на Владимир Путин и на Ангела Меркел на срещата.

Инициативата за свикването на срещата, която ще се състои в „уникален формат“, принадлежи на Анкара. През юли президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в едностранен порядък насрочи срещата за 7 септември. Но напрежението около Идлиб тогава бе достигнало до пика си и нито една от страните не потвърди присъствието си на срещата.

Този период също бе отбелязан със сериозна дипломатическа криза между Вашингтон и Анкара. Както предполага френското издание, опитът да се съберат четиримата лидери в Истанбул може да се приеме като желание на Турция да снижи ролята на САЩ по сирийския въпрос.

Както пише Le Figaro, позовавайки се на заявлението на Ердоган, на срещата на 27 октомври ще се говори за ситуацията в анклава Идлиб и политическия процес, който трябва да доведе до разрешаване на сирийския конфликт. „Франция е готова да подкрепи режима на примирие в провинцията, за да се предотврати хуманитарната катастрофа и новата голяма бежанска вълна, а също така за ефективното начало на всеобхватния политически процес“, съобщават от Елисейския дворец.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа