Иранските танкери бързат да стигнат до Китай преди началото на американските санкции

Огромен превоз на ирански петрол за Китай е в ход, на повече от 20 милиона барела, малко преди влизането в сила на санкциите, наложени от САЩ на Иран, предадоха от Ройтерс.

 

Този безпрецедентен обем на суров петрол, изпратен с танкери на иранската Национална компания (NITC), е насочен към пристанище Далиан, североизточен Китай, между последните дни на октомври и първите на ноември.

 

Ще бъде невъзможно да се попречи на Иран да продаде петрола си, каза източник от корабната компания пред информационната агенция.

 

Иран, третият по големина производител на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обикновено изпраща един до три милиона барела петрол на месец за китайските пристанища, така че тази доставка е исторически рекорд.

 

През 2014 г. Ислямската република вече е използвала пристанището на Далиан за да съхранява петрола си, поради важната рафинерия, която разполага със необходимите съоръжения.

 

Иранските власти заявиха, че са готови да се противопоставят на санкциите, въпреки че САЩ заплашват да наложат подобни мерки на която и да е нация или компания, която преговаря с Техеран.

Станете почитател на Класа