Два F-15 на американската коалиция погрешно атакуват кюрдите в Сирия

Два F-15 на международната на водената от САЩ коалиция са извършили въздушно нападение в Сирия срещу група от кюрдски бойци, подкопавайки офанзивата им срещу Ислямска държава, съобщава РИА Новости, позовавайки се на военен дипломатически източник. В резултат на това бяха убити шест кюрдски бойци и 15 са сериозно ранени.

 

Източникът на агенцията посочи, че бомбардировките се дължат на "непрофесионални действия на американските военновъздушни сили".

 

Кюрдските формации започват офанзива срещу терористите в близост до сирийския град Хаджин в провинция Дейр ез-Зор, на теория с помощта на силите на водената от САЩ коалиция, но не напредват.

 

Според източника, сегашната офанзива е била подкопана от липсата на координация на американските военни, което също доведе до изоставянето на кюрдите на областта, която заемат и тя отново е контролирана от екстремистите.

 

Източникът на агенцията твърди, че това доказва "провала на политиката на САЩ в Сирия, които не решават проблема, като вместо това създават нови проблеми за целия регион".

 

"Имитация на борбата с тероризма в тази част на Сирия продължава вече повече от половин година и се използва от Вашингтон, за да оправдае тяхното незаконно пребиваване в страната", каза той.

 

Международният анализатор Карлос Пазимио коментира, че според него интересът на САЩ е "да се поддържа състоянието на война и кризата в Сирия."

Станете почитател на Класа