Bloomberg: Благодарение на санкциите руският капитал започна да се завръща в родината

Новите американски санкции доведоха до това, че много руски бизнесмени са решили да побързат да преведат активите си в банки, намиращи се в Русия, пише Bloomberg. Освен това, както отбелязва агенцията, натискът от страна на Вашингтон е довел до там, че руските компании сериозно се опитват да снижат своята зависимост от долара, а също така разглеждат възможности за преход към други валути за разплащане с чуждестранните партньори.

 

 

Администрацията на Доналд Тръмп помага на Владимир Путин постигането на целта, който той не успява да постигне в течение на почти две десетилетия – да застави руските милиардери да започнат да връщат в родината част от активите, пише Bloomberg.

Относително сдържаните акции, които САЩ въвеждат срещу Русия по времето на президента Обама стават по-сериозни при Тръмп. В този контекст непредсказуемостта на Белия дом и на Конгреса принуждават руснаците да прехвърлят парите си в държавни банки.
Магнатите, а също така техните топ-мениджъри отбелязват, че бързото извеждане на активите извън пределите на обсега на Министерството на финансите на САЩ е започнало, след като компаниите на Олег Дерипаска и Виктор Вакселберг губят милиарди за броени часове в резултат на санкциите. Под заплахата на драконовите мерки, мотивирани от предполагаемата „руска намеса” в американските избори, тази тенденция просто продължава да набира обороти.

„Опасно е да си руснак. И колкото си по-богат, толкова по-опасно става”, отбелязва председателят на Наблюдателния съвет на Московската борса Олег Вюгин.

Според думите на източници, запознати със ситуацията, повечето големи руски недържавни износители са изтеглили от своите сметки в САЩ и в Европа всички пари и са започнали да ги превеждат в държавните банки или в местните отделения на европейските финансови учреждения. Трудно е да се оцени общият обем на връщащите се средства, защото Централната банка не публикува конкретно статистика за тези активи. Въпреки това не толкова отдавна „Сбербанк” съобщи за 17: ръст на обема на корпоративните влагания в период от януари до август, еквивалентни на 98 милиарда долара.

През юни президентът на Русия Владимир Путин повтори своя призив към богатите руснаци да върнат капиталите в страната, за да се използват за нейното развитие. Но проблемът се заключва в това, че „стагнираща” Русия не предлага толкова много перспективни възможности, които биха станали причина за равнища на вложения, необходими, според руския лидер, за решаващ пробив в икономиката.

Въпреки тези обстоятелства, според някои оценки, изтичането на капитал зад границата тази година трябва да бъде в размер повече от 50 милиарда долара. Въпреки това в тази сума влиза продажбата на чуждестранни граждани на облигации в рубли, изплащане на задълженията в чуждестранна валута, а също така обмен на рубли в долари и в евро.

Въпреки това усилията на правителството, призовани да облекчат процеса на връщането на капитала в Русия засега не въодушевяват твърде много. Освен това засега не се наблюдава никакъв силен интерес към двете „офшорни зони” вътре в Русия, създадено от правителството, за да подтикнат бизнесмените към превод на активите, предлагайки необлагаеми от данък дивиденти в замяна на пълна прозрачност.

Предвид отсъствието на всеобхватен план за правителствена помощ, компаниите трябва да се готвят за въвеждането на по-категорични мерки от страна на САЩ самостоятелно. Санкциите на САЩ против бизнесмените, особено срещу Олег Дерипаска, са тласнали ръководствата на компаниите към срочни действия.

Това събитие показва как международният бизнес може за един миг да бъде поставен на колене. Това наистина отвори очите на магнатите”, отбелязва стратегът от BCS Global Markets Вячеслав Смолянинов.

В този контекст мнозина износители, които са използвали в своите сметки основно долари са започнали да минимизират своята зависимост от тази валута. Те, както и преди притежават големи запаси от долари и евро, но сега те започнат да трупат рубли за краен случай или за бъдещи разплащания.

Но няма никакви намеци, които говорят, че руските компании се готвят напълно да се отказват от долара, големите износители все по-често искат от кредиторите да им разрешават да изплащат доларовите заеми в други валути. Освен това те също започват да разглеждат варианта за водене на разплащанията с чуждестранните партньори в алтернативни валути”.

Но в Русия се завръщат не само пари. В последно време пререгистрацията в страната става доходен бизнес. Освен това, според някои оценки правните услуги и консултирането в областта на санкциите са се превърнали в много печеливша сфера с годишен оборот от приблизително 100 милиарда долара. И изглежда, че тази тенденция няма да отмине скоро.

Станете почитател на Класа