Нови данни за бактериологическото оръжие в Грузия

Бившият министър на държавната сигурност на Грузия Игор Гиоргадзе представи нови данни за възможните изпитания на бактериологическо оръжие в биолаборатория Лугар край Тбилиси, построена с подкрепата на САЩ. Политикът разказа в интервю пред „Спутник“, че сега се създава експертна група, за да се докаже оригиналността на получените от него документи.

Предварителните изводи говорят, че американците може да създават в Грузия бактериологическо оръжие и са готвили атаки, смята бившият шеф на грузинските специални служби.

 

 

„В лабораториите се провежда работа минимум с двойно назначение, това се вижда дори в списъка с проектите, с които се занимават там. В съответствие с документите, лабораторията е сключила някои подозрителни договори. Поръчител на редица изследвания не е Министерството на здравеопазването на Грузия, а управлението по снижаване на заплахи (Defense Threat Reduction Office — структура на американското министерство на отбраната (по-рано то се нарича Управление за специално оръжие.)) и националното управление по ядрена сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ (Office of Nuclear Energy, United States Department of Energy)“, разказа политикът пред „Спутник“- Грузия.

Например, в центъра се провежда изследване „Получаване на генетични характеристики на щамовете на чумата, бруцелозата, сибирската язва, кримската треска“, тоест изучават се генетичните характеристики на особено опасните патогени.

Още един проект носи името „Молекулярна епидемиология на трансграничното огнище на чума в Грузия и Азербайджан“. Той е посветен на изучаването на атипичните форми на чумата в природата на Грузия. Както смятат специалистите, провежда се оценка на техните военно-биологически характеристики.

Експертите, които вече са успели да прегледат документите, твърдят, че тези щамове могат да бъдат използвани като образци с военно-биологически потенциал за научно-изследователската работа на САЩ. Сумата на договора е 518 хил. долара, а срокът на изпълнение до края на 2018 г., тоест работата над проекта все още тече.

Също така има договори, изпълнението на които е разчетено до 2019 г. или дори до 2021 г. Например договор за организационно-техническа поддръжка на центъра Лугар на сума 650 хил.- долара. Поръчител е Научно-изследователския институт на сухопътните войски на САЩ „У.Рийд“. Това противоречи на твърденията на представителя на Пентагона Ерик Пахън за това, че американците нямат отношение към центъра.

Гиоргадзе твърди, че разобличаващите документи са получени от негови надеждни източници „за чиято честност и порядъчност той се кълне“. „Засега ние със свои сили ги сортираме, разшифроваме, превеждаме, за да ги публикуваме на нашия сайт "Грузия вчера, днес и утре“, обяснява той.

Станете почитател на Класа