Испания намали дълга за спасяване на банките

Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) прие в четвъртък нова вноска на Испания от 3 000 милиона евро, съответстваща на "спасяването" на испанската банкова система между декември 2012 г. и февруари 2013 г.

 

Изпълнителният директор на ЕМС Клаус Релинг заяви, че тези плащания, направени от Испания, "допълнително засилват доверието на инвеститорите в испанската икономика", както се казва и в изявление на испанското министерство на икономиката.

 

Това е деветото доброволно плащане, извършено от Испания при връщането на заема и третото досега през 2018 г. Изпълнителната власт на Мариано Рахой възстанови 2 000 милиона евро през февруари и още 3 000 през май. Като цяло Испания вече е върнала 17 600 милиона от 41 300 получени, така че понастоящем остава задължение от 23 700 милиона.

 

Икономистът Сантяго Ниньо Бекера публикува туит, в който според изчисленията му, всеки испанец е допринесъл за спасяването на финансовите институции "за сега, с 912 евро, които почти със сигурност няма да се възстановят".

 

Други потребители на социалната мрежа са като цяло са скептични относно пригодността на това спасяване и песимистични за възможността за възстановяване на парите.

 

Не липсват послания, които поставят под съмнение какво би станало, ако спасяването не се бе случило, подозирайки, че може би последствията биха могли да бъдат още по-лоши.

Станете почитател на Класа