Русия е искала да организира бягството на Джулиан Асанж от Лондон

Руски дипломати са водили секретни преговори с близки на основателя на ”Уикилийкс” Джулиан Асанж, за да организират бягството му от еквадорското посолство в Лондон, съобщава в. The Guardian.

Планирало се е той да бъде изведен с дипломатическа кола, а след това да бъде отведен по море или в Русия, или в Еквадор. Предвиждало се е също той да получи дипломатически документи, които да му осигурят неприкосновеност.

Руснаците обаче са били принудени да се откажат от операцията, тъй като са преценили, че е твърде рискована. Освен това Лондон не даде на Асанж дипломатически статут, посочва агенция “Ройтерс”.

 

 

Координатор на плана за бягство е бил бившият консул на Еквадор в Лондон Фидел Нарвеса, според информация на The Guardian. Той обаче е отрекъл да е имал контакти с руски дипломати по този въпрос.

Руското външно министерство излезе с опровержение на страницата си в Туитър, в която определи публикацията на вестника като дезинформация.

Припомняме, Джулиан Асанж се намира в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г. Първоначално той се укриваше, за да не бъде предаден на Швеция, където беше обвинен в изнасилване. През май 2017 г. това разследване беше прекратено, но лондонската полиция обяви, че ще го арестува, ако излезе от посолството, тъй като е в сила британска заповед за арест заради отказа му да се яви пред съда, което е закононарушение.

Асанж се страхува да не бъде предаден на САЩ, където може да получи продължителна присъда заради публикуването на секретни документи.

 

 FROG NEWS

Станете почитател на Класа