Как Орбан отговори на ЕП

Будапеща реши да заложи на пропагандна офанзива, след като евродепутатите гласуваха за започване на наказателна процедура срещу Унгария. "Те искат да ни запушат устата, защото желаем

да опазим родината ни и Европа."

 

 

 

 

"Не ги пускайте вътре и връщайте обратно онези, които вече са тук!" - с това си възклицание за бежанците Виктор Орбан отново съумя по ефектен начин да привлече вниманието на журналистите, пише Ралф Леонхард в статия за "Тагесцайтунг".

Авторът припомня, че унгарският премиер прокарва в страната си следната идея: критиките на Брюксел не са заради посегателствата срещу демокрацията в Унгария, а само заради неговата собствена последователна политика срещу миграцията. По-нататък в статията четем:

 

"Бъдещият ЕП ще бъде съвсем различен"

 

"След като през миналата седмица Европейският парламент стартира наказателна процедура срещу Унгария за нарушаване на договорите, правителството в Будапеща дори пусна в профила си във Фейсбук видео, озаглавено "Да не се поддаваме на изнудването". На фона на драматична музика се чете следният текст:

 

Ungarn Viktor Orban in Székesfehérvár (Getty Images/AFP/F. Isza)

 

"Мнозинството в Европейския парламент, което поддържа миграцията, иска да ни запуши устата, защото желаем да опазим родината си и Европа с ограда по границата." (...) В ежеседмичното си изявление по радио "Kossuth" самият Орбан предупреди евродепутатите, че ги очаква революция: "С цялото ми уважение, този Европейски парламент вече не отговаря на духа на времето и дните му са преброени. През май Вие ще се оттеглите, а на новите избори за Европейски парламент хората ще изберат други депутати." (...) Още по-недвусмислено се изказа Мариан Йори, колумнистка в проправителствения вестник "Magyar Hírlap". Според нея, шумотевица в Европейския парламент вдигали единствено старите управленски елити, които се страхували, че губят влияние и се опитвали да спрат "надигането на новите сили".

В своето радиоинтервю Орбан предрича, че бъдещият Европарламент ще изглежда съвсем различно, имайки предвид очаквания завой надясно. Той самият привличал омразата на сегашното мнозинство, което смятало "за своя историческа мисия да промени сегашната структура на населението в Европа и да осъществи размяна на население". Орбан особено се гневи на депутатите от консервативните партии, към чиято фракция всъщност принадлежи и неговата "Фидес". Мнозинството от тези депутати подкрепиха критичния доклад за Унгария и санкциите срещу страната. Дори австрийският канцлер Себастиан Курц, който иначе винаги защитава Орбан, одобри това гласуване. В тази връзка най-разгорещеният разпалвач на омраза сред унгарските журналисти Жолт Байер нарече Курц "предател". Самият Орбан се изказа по-меко. Това бил "млад човек малко над 30-годишна възраст, който изведнъж попада в една много проблематична, непрозрачна и многоизмерна дискусия".

 

Може ли още да се вярва на ЕНП?

 

Авторът на статията припомня, че на срещата на върха в Залцбург фракцията на ЕНП не можа да вземе решение за изключването на унгарската "Фидес". Лидерът на европейските консерватори Жозеф Дол каза, че трябва да се изчакат резултатите от евентуалната процедура срещу Унгария, пише Ралф Леонхард и накрая цитира Свен Гиголд, говорител на германските Зелени в Европарламента: "Докато Орбан е в техните редици, те не могат да водят заслужаваща доверие предизборна кампания."

Станете почитател на Класа