Тръмп разреши реагиране на кибератаки с офанзивни операции

Новата стратегия на САЩ в киберпространството, която бе подписана от Доналд Тръмп в четвъртък, официално упълномощава правителството на САЩ да извършва нападателни кибератаки, съобщи министърът на вътрешната сигурност на САЩ, Джон Болтън.

 

"Ще направим много неща по офанзивен начин и мисля, че опонентите ни трябва да го знаят", каза Болтън пред репортери на пресконференция.

 

Документът е първият по рода си през последните 15 години, който е "напълно структуриран". Той предлага насоки и съвети за агенциите, които са класифицирани, както и различни принципи, като поддържането на мир чрез сила.

 

Според Болтън, този документ ще помогне на властите да "гарантират, че Интернет е безопасен и ще бъде двигател на растежа на САЩ". Сега компетентните органи ще могат да "идентифицират, демонтират, да разрушават и възпират действия в кибернетичното пространство, които дестабилизират и противоречат на националните интереси".

 

Съветникът по националната сигурност посочи, че гражданите на други държави не трябва да се страхуват от възможни офанзивни кибернетични атаки от САЩ, освен ако те не участват в престъпления срещу Съединените щати. Тези, които трябва да се притесняват "са хората, които са извършили или се готвят да се ангажират с враждебни действия срещу нас във виртуалното пространство, независимо дали са чужди държави, терористични или престъпни организации".

 

Като примери за потенциални опасности за националната сигурност, от които Съединените щати трябва да бъдат защитени, Болтън спомена неотдавнашните кибератаки с вирусите WannaCry и NotPetya, както и кибератаката срещу правителството на щата Атланта, в която хакерите поискаха откуп в биткоини.

 

Болтън също заяви, че в случай на кибератаки не всички отговори на правителството ще бъдат в киберпространството, което предполага, че в допълнение към офанзивните кибератаки, на органите остават и други законодателни инструменти, като например санкции или военна интервенция

Станете почитател на Класа