Нова финансова криза е неизбежна

През септември 2008 г., на фона на влошаващата се ипотечна криза, американското правителство се осмели да предприеме историческа стъпка: позволи на една от най-големите инвестиционни банки в света, Lehman Brothers, да обяви фалит. В течение на няколко дни шокови вълни парализираха най-големия застраховател в страната, предизвикаха бягство на фондове от паричния пазар и накрая предизвикаха световна финансова криза.

 

Световната икономика все още изпитва последиците от този срив, според данни, събрани от Bloomberg. По този начин държавният дълг в много страни е по-висок, отколкото в годините преди кризата от 2007 г., а световният публичен дълг достигна нов рекорд от 237 млрд. долара. Според много експерти, след най-дълбоката рецесия от Втората световна война, темповете на растеж на БВП остават доста умерени, а коефициентът на безработица остава много висок.

 

Естествено е експертите да спекулират за неизбежността на нова финансова криза. Поради това анализаторите от най-голямата банка в САЩ JP Morgan Chase разработиха модел, който оценява времето и дълбочината на следващия спад на финансовите пазари. Моделът прави изчисления въз основа на икономическата експанзия, потенциалната продължителност на следващата рецесия, цените на активите, нивото на дерегулация, финансовите иновации преди кризата и т.н.

 

Според неговите оценки, нова криза може да се случи още през 2020 г. Това ще доведе, наред с други неща, до срив на фондовия пазар в САЩ с 20% намаление на цените на енергията и металите (съответно с 35% и 29%), както и спад на нововъзникващите пазарни дялове с 48% и на техните валути с повече от 14%.

 

Мащабът на новата криза няма да бъде толкова голям, колкото беше преди 10 години, според изчисленията на JP Morgan Chase, но експертите не могат да предвидят продължителността й.

 

Ситуацията обаче може да усложни така наречената "голяма криза на ликвидността", прогнозирана от анализатора на JP Morgan Chase, Марко Коланович. При тези условия, в случай на пазарна катастрофа инвеститорите може да не могат да инвестират в по-евтини активи. В резултат на това, според Коланович, новата рецесия би могла да доведе до социални вълнения, подобни на протестите от 1968 г.

 

Милиардерът инвеститор от САЩ Рей Далио, основател на Bridgewater Associates, най-голямата в света фирма за хедж фондове, също предупреди, че новата финансова криза може да избухне в следващите две години. Според него тя може да бъде много по-сериозна от рецесията преди десетилетие и ще бъде по-трудно да се преодолее.

 

Далио сравнява настоящата ситуация с 1935-1940 г. и с предишната криза, която стартира Голямата депресия. Ето защо той съветва инвеститорите да заемат отбранителна позиция.

 

Джордж Сорос заяви още през май тази година, че светът е заплашен от "неизбежна" финансова криза, в която Европа ще пострада повече от останалите. Той цитира сред причините за евентуална рецесия укрепване на щатския долар спрямо еврото, изтичане на капитали от развиващите се пазари, разпадането на ядрената сделка с Иран и "териториалното разпадане" (позовавайки се на Brexit).

Станете почитател на Класа