WADA възстановява Русия като член

От 12-те членове на Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция, девет са подкрепили това решение, двама са били против и един е избрал да не гласува, бе потвърдено от председателя на този орган, Крейг Рийдъл.

 

WADA ще отмени това решение, ако не получи достъп до базата данни на московската антидопингова лаборатория преди края на 2018 г.

 

Срещата на Изпълнителния комитет на WADA се състоя на Сейшелите.

 

"Приветстваме решението на WADA, което удостоверява, че Русия потвърждава своята привързаност към принципите на честната игра в спорта", каза руският заместник министър-председател Олга Голодец.

 

Тя припомни, че през последните години Русия е извършила "огромна работа", за да създаде прозрачни и разбираеми условия в борбата с употребата на допинг.

 

На 14 септември, решение на Независимата ревизионна комисия на WADA препоръча на Изпълнителния комитет на тази организация да се реабилитира Rusada заради "значително развитие в цялата си антидопингова система" след ноември 2015 г.

 

Мнозинството от членовете на Комисията за независим преглед бяха удовлетворени от предложенията на Русия за разрешаване на останалите две точки от пътната карта за възстановяване на RUSADA.

 

Първата настоява Русия да признае резултатите от разследването на ръководителя на Независимата комисия на Световната антидопингова агенция, Ричард Макларън, което удостоверява, че руската агенция е крила системно нарушаване на антидопинговите правила от няколко състезатели от страната между 2011 г. и 2015 г.

 

Втората изисква WADA да има достъп до антидопингови данни и проби на Московската антидопингова лаборатория.

Станете почитател на Класа