Петте източника на финансиране на Мара Салватруча

Мара Салватруча, известна също като MS-13, е престъпна организация, която действа най-вече в Централна Америка, по-специално в Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор, страни, които съставляват региона на Северния триъгълник.

 

Създадена в края на 80-те години в Лос Анджелис, САЩ, през годините тя разширява своите мрежи. Към традиционните си източници на доходи като изнудването, те добавиха други незаконни дейности и сега стигат до точката да разполагат с достатъчно средства, за да се вмъкнат на законния пазар.

 

Разследването на портала Insight Crime lists разкрива петте начина, по които MS-13 изпира парите си.


1. Кражба, внос и продажба на превозни средства
Една от най-старите форми, кражбата на кола и нейната "легализация" на пазара на употребявани автомобили в Ел Салвадор продължава да бъде един от начините, по които организацията събира много пари. Тази система претърпя тежък удар през 2016 г., когато правителството на Салвадор успешно извърши така наречената операция "Джак". В този случай са били конфискувани 106 автобуси, автомобили, камиони и мотоциклети, в допълнение към $ 34,500 в брой. Няколко лидери на организацията също бяха арестувани.


2. Недвижими имоти
Сред най-честите начини за "изпиране" на пари, получени незаконно, е покупката на недвижим имот чрез фронтмен. Тази практика се улеснява от липсата на регулации в региона за финансови транзакции. В допълнение към жилищата, тези имоти често се използват за търговски предприятия като ресторанти, хотели, барове и др.


3. Търговски доставчици
Това, което започва като механизъм на изнудване, при който търговецът бива помолен да плаща пари в замяна на гарантирането на неговата безопасност, доведе до мрежа за изпиране. Сега MS-13, в допълнение към таксуването за използване на локален или щанд на панаир, също предоставя продукти, които продава с огромен марж на печалбата, която отива, в по-голямата си част, за организацията.


4. Заеми
Управлявайки толкова много пари, в някои градове на Хондурас, Мара Салватуруча поема и ролята на заемодател. Като не изисква каквото и да е обезпечение, тя дава заеми с огромен лихвен процент, който може да достигне 30% на ден. Ако човекът не върне парите, той знае, че може да плати дори с живота си.


5. Банкови трансфери
И накрая, благодарение на тяхното разпространение, те принуждават жертвите си да внасят или да прехвърлят незаконно получени пари по различни банкови сметки. Те дори са използвали прости системи за преводи за прехвърляне на ресурси. Като не се концентрират върху този тип операции, но ги разнообразяват и винаги управляват малки суми, става много трудно да се открият участниците.

Станете почитател на Класа