Когато Вермахтът избиваше бивши съюзници

През есента на 1943  избива на гръцкия остров Кефалония 5200 италиански войници. Клането на Кефалония бележи повратен момент в гръцко-италианските отношения.

 

 

 

 

 

Гръцкият остров Кефалония в Йонийско море е истинско райско кътче, включително за много германци. Прекрасните плажове и кристално чистата вода привличат годишно десетки хиляди туристи. Архитектурата напомня за историята на това място - от 13-и до късния 18-и век Кефалония е принадлежала към Венецианската република. И до днес островът е смесица от две култури - италианската и гръцката. Но историята му е белязана и от една тежка травма.

Далеч от плажовете, на един хълм в регионалната столица Аргостолион се издига паметник, напомнящ за един от най-кървавите епизоди в историята на острова - през 1943 г. германски войски избиват 5200 войници от италианската дивизия "Акуи". Тъй нареченото "клане на Кефалония" е едно от най-големите военни престъпления на Вермахта в Южна Европа.

 

Съпротива срещу Мусолини

 

След като през 1941 година Гърция е окупирана - първо от фашистка Италия, а след това и от войски на Вермахта, Кефалония и останалите йонийски острови са поставени под командването на италианската армия. След разпадането на съюза между Хитлер и Мусолини, германски войски поемат контрола над острова. Главнокомандващият италианските части генерал Антонио Гандин, който е пламенен привърженик на Адолф Хитлер, вижда чудесна възможност не просто да капитулира, а и да премине на страната на германците.

 

https://p.bnt.bg/u/n/unsere-mutter-unsere-vater_13-132213-810x0.jpg

 

Той обаче дава възможност на войниците си да гласуват на чия страна да останат и те решават да се бият срещу германците. Така се стига до тежки и кръвопролитни сражения, в които най-напред загиват 1300 италински и само около 40 германски войници. След това Вермахтът започва да разстрелва всички предаващи се италианци - без съд и присъда: само за няколко дни са избити 5200 войници от италианската армия. В Италия събитията на острова бележат важен исторически поврат: поставят началото на съпротивата и сред военните срещу фашизма на Мусолини.

 

https://www.struma.com/_thumb.php?tf=uploads/image/42/6_95_41158.jpg&tw=530&th=510&tq=100

 

Капитулацията на Италия и пряко свързаното с нея клане на острова променя рязко настроенията сред местното гръцко население на Кефалония. "Хората са били направо шокирани от това колко хладнокръвно германците избиват италиански войници", казва Клотилд Перота от гръцко-италианския културен съюз "Mediterraneo".

 

Griechenland Brauchitsch auf Akropolis Mai 1941 (picture-alliance/akg-images)

 

Гърци започват да укриват италианци, за да ги спасят от сигурна смърт. Така от врагове те стават съюзници. Съответно и до днес отношенията между Гърция и Италия са значително по-необременени от тези между Гърция и Германия, посочва Перота.

 

Цензурираният справочник

 

Преводачката Дорис Виле живее от близо 30 години в Кефалония. Съвсем случайно тя научава за трагичните събития на острова от септември 1943 година. "Вече бях от няколко години на острова, когато се натъкнах на един туристически справочник. Забелязах, че в германския превод на текста липсваше цяла глава, посветена на "клането на Кефалония", тази глава фигурираше обаче в италианския текст. На мое запитване авторката на справочника (гъркиня) ми отговори, че не искали да обременяват с тази информация германските туристи.

Оттогава до днес обаче много неща са се променили. Широката общественост научава за онези събития най-вече благодарение на филма "Мандолината на капитан Корели", чието действие се развива по време на окупацията и в който не е пропуснат епизодът с клането на острова. Сред статистите, участвали в снимките, е имало и много възрастни хора, които са очевидци на събитията. На тази основа през годините са възникнали и много нови приятелства. "Познавам свидетел на събитията, когото децата на един от оцелелите посещават всяка година", казва преводачката Виле.

Един въпрос обаче остава недостатъчно отбелязан, когато става дума за клането, състояло се преди 75 години: "Често се забравя за страданията на гръцкото население. През дванайсетте месеца германска окупация, последвали избиването на италианските войници от дивизията "Акуи", цели села са били изгорени и още много хора са били екзекутирани", посочва Дорис Виле. Напоследък излизат много повече публикации по темата, посочва тя и допълва, че в Германия не е осветлен достатъчно въпросът за извършените от Вермахта престъпления по време на германската окупация на Кефалония.

Станете почитател на Класа