Чудотворното оръжие на Пекин в търговската война с Вашингтон

През септември тази година са започнали доставките на суров петрол по фючърсните контракти в юани, които Пекин пусна на пазара през март, и които са "чудотворното оръжие" в търговската война между Китай и САЩ, съобщава аналитична статия на агенция Prime.

 

Началото на тези физическите доставки на петрол "е голямо предимство за Пекин", тъй като фючърсните договори се търгуват на Шанхайската международна енергийна борса SIEE изключително в юани, припомня статията и използването на тази валута в международните транзакции на петролния пазар "е от особено значение по време на търговската война, която се разгръща между САЩ и Китай".

 

От една страна, нефтените рафинерии и нефтохимическите компании в Китай, публични и частни, могат да използват фючърси, за да доставят за своите производства необходимите суровини и да избягват рискове.

 

От друга страна, SIEE се превърна в международна платформа, където китайски и чужди участници на енергийния пазар могат да търгуват "независимо от Вашингтон и щатския долар".

 

Освен това, експертите смятат, че договорите - фючърси за петрол в Шанхай отразяват фундаменталните фактори (търсенето и предлагането в Азиатско-тихоокеанския регион) и са в състояние да отговорят на нуждите на реалната икономика. Въпреки че тази фючърсна продажба започна само преди пет месеца, ликвидността й нараства с ускорен темп, посочва агенцията.

 

Към 31 август обемът на търговията на фондовата борса в Шанхай надхвърли 11 милиона договора (1 договор е 1000 барела), достигайки обем от 5,39 милиарда юана. което прави SIEE третата по големина платформа за търговия с петрол в света, само след Американската NYMEX и британската ICE.

 

Влиятелни международни организации като Международната агенция по енергетика и ОПЕК, признават важността на Шанхай за световния петролен пазар, въпреки точка че е твърде рано да се говори за него като световен лидер, сравним с Брент или WTI. Тази оценка обаче подценява "влиянието на китайската икономика върху световния петролен пазар и амбициите на Пекин", се казва в статията.

 

"Днес Китай купува петрол със своята валутата, а утре за юани ще се продават газ, нефтопродукти, метали и други стоки", прогнозира агенцията, за да подчертае, че преди само САЩ можеха да си позволят това.

 

Използването на китайската валута на пазара на петрол може да "подкопае позицията на американския долар като основна световна резервна валута", казва агенцията и заключва, че "петроюанът" ще се превърне в "чудотворното оръжие, което ще помогне на Пекин да спечели търговската война с Вашингтон."

Станете почитател на Класа