Мисия до Марс: Основни опасности

На мисия до Марс астронавтите ще бъдат изложени на най-малко 60% от общата доза радиация, която е приемлива за цялата им професионална кариера, предупреждава Европейската космическа агенция (ЕКА), позовавайки се на данни ЕксоМарс Орбитър - проект за сътрудничество между агенцията и руската компания Роскосмос. Под "мисия" се разбира шестмесечно пътуване до Червената планета и обратно към Земята, също шест месеца.

 

Според специалиста Йорданка Семкова, от Българската академия на науките, "радиационните дози, които ще натрупват астронавтите в междупланетното пространство ще бъде няколко стотици пъти по-големи от тези, получени от хората през същия период на Земята, както и от астронавтите на Международната космическа станция.

 

В космоса, радиацията може да доведе до сериозно увреждане на човешкото здраве, включително повишен риск от рак, ефекти върху централната нервна система и дегенеративни заболявания, уточнява космическата агенция.

 

Друга опасност за астронавтите на Марс ще бъдат прашните бури. Такова явление покри червената планета през тази година, като сериозно намали нивото на осветеност на повърхността и принуди марсохода "Роувър" на НАСА да влезе в режим на хибернация. Бурята се отрази и на работата на Марс Сайънс Орбитър като изключи техните камери.

Станете почитател на Класа