Wall Street записа нов рекорд

Индексът на сините чипове Dow Jones достигна високите си стойности от януари тази година, след като ръста в цената на акциите на Apple и избледняването на опасенията, свързани с търговската война подкрепиха индекса, съобщава CNBC.

Dow прибави 251,22 пункта към стойността си, като сред най-добре представилите се компании освен производителят на iPhone бяха и Boeing и Caterpillar.

Широкият показател S&P 500 нарасна с 0,78%, достигайки исторически връх. Дори президентът Доналд Тръмп отбеляза постижението в Twitter.

 

1asедsde

 

Технологичният измерител Nasdaq отчете ръст от 0,98%. Акциите на Amazon поскъпнаха също с 1%, след като компанията представи, няколко устройства, които могат да бъдат управлявани от гласовия й асистент Alexa, включително микровълнова печка.

Apple се разписа с повишение в стойността на книжата си с 0,8%.

Акциите на Boeing и Caterpillar – компании, които са от лидерите в износа на САЩ, поскъпват съответно с 0,6% и 2,2%.

От китайското министерство на търговията заявиха в четвъртък, че страната се надява САЩ да предприемат стъпки за коригиране на поведението си. Коментарът идва на фона на двустранните мита, които бяха въведени в последната седмица.

 

1aessdf

 

Администрацията на САЩ съобщи в понеделник, че ще наложи мита от 10% върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара. Очакванията са до края на годината митата да нараснат до 25%. Китай отвърна във вторник чрез обявяването на мита, насочени към 5 хил. американски продукта на стойност 60 млрд. долара, които ще влязат в сила от следващата седмица. Освен това азиатската страна подаде жалба до Световната търговска организация заради последните мита.

Наложените мита обаче се оказаха по-малки, отколкото първоначално се очакваше и именно това подкрепи представянето на капиталовия пазар.

„Не съм изненадана, че инвеститорите приемат последните въведени мита и по-малко агресивния отговор от страна на Китай като положителни", коментира Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Edward Jones. Според нея по-обраната реакция на Китай съвсем логично се разглежда като положителна.

Във вечерните часове еврото поскъпна спрямо долара с 0,95% до 1,1784 долара.

Търговията с петрол обаче е на червена територия. Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през октомври поевтиняха с 0,45% до 70,80 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,97% до 78,63 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с 0,34% до 1212,40 долара за тройунция

Станете почитател на Класа