Те искат "белокожа Европа"

Те искат хомогенна Европа с белокожо население и твърдят, че континентът се превръщал в „ислямска държава". В Австрия расте популярността на т.нар. идентитаристи от години.

 

 

 

 

 

"Ислямизация? Не, благодарим!" Този плакат окачиха група млади австрийци на паметника на императрица Мария Терезия във Виена, след като с помощта на кран бяха забулили с никаб главата на 20-метровата статуя. Това се случи през есента на 2016 година.

Тази акция беше организирана от австрийския клон на така нареченото „Индентитарно движение", чиито членове често биват наричани „десни хипстъри". Идентитаристите са общоевропейско младежко движение, възникнало във Франция през 2003 година, като в последно време тъкмо австрийският клон задава тона на движението. Според Фарид Хафез, политолог от университета в Залцбург, идеологията на групировката е „модерна форма на расизма".

 

Срещу ислямизацията на Европа

 

Австрийските идентитаристи използват социалните мрежи, за да привлекат внимание към своите улични акции и да попаднат в полезрението на медиите. През април 2016 година активисти на движението се изкатериха на покрива на главната квартира на Зелените в Южна Австрия и разпънаха плакат с обвинение срещу политиците, че подкрепяли ислямизацията на Европа. Пак през 2016 десните хипстъри* нахлуха на една театрална сцена, където в спектакъла участваха бежанци. Идентитаристите разплискаха по сцената червена течност, подобна на кръв, и разпръснаха листовки с лозунга „Мултикултурализмът убива!".

 

Identitäre Bewegung Deutschland Symbol Berlin (Imago)

 

А един от лидерите на австрийските идентитаристи, 29-годишният Мартин Зелнер, нае плавателен съд с цел да блокира корабите на хуманитарните организации, които подпомагат мигрантите да прекосят Средиземно море от Либия към Европа.

През юли 2018 г. съдът в Грац оправда 17 членове и привърженици на организацията, които бяха обвинение в създаване на престъпна групировка и разпалване на омраза срещу мигрантите от Турция и срещу мюсюлманите. Това съдебно решение сякаш окрили идентитаристите. На следващия ден в Ютюб се появи видео с разговор между Зелнер и неговата американска приятелка Бритъни Петибон, видеоблогърка и активистка. И двамата уверяват, че тактиката на движението не е расистка. По възгледите си десните хипстъри в Австрия всъщност не се отличават особено от други крайно десни протестни движения, включително и от ксенофобската „Пегида" в Германия.

Österreich Kundgebung Identitäre Bewegung (picture-alliance/picturedesk.com/H. Oczeret )

 

Идентитаристите се застъпват за хомогенна Европа с белокожо население. Те смятат, че континентът се превръща в „ислямска държава" и разпространяват заговорническа теория, според която на мястото на светлокожите европейци скоро ще се настанят мигранти от страните в Близкия изток и Африка. В основата на тази теория са залегнали изкуствено завишени статистически данни и неподкрепени с факти демографски прогнози. В действителност делът на граждани от трети страни в момента възлиза едва на 4% от общото население на държавите в ЕС.

 

Етноплурализъм?

 

Независимо от своите възгледи, идентитаристите се опитват да се отърват от клеймото „расисти" и да се разграничат от традиционните ултра десни. Тъкмо с оглед на това тези млади хора използват по-неутрална терминология. Мартин Зелнер, например, нарича себе си не „националист", а „патриот". Членовете на движението описват своята идеология като „етноплурализъм", нищо че тя всъщност цели разделянето на нациите и предотвратяването на масова миграция с цел да бъдела съхранена „европейската идентичност".

Идентитаристите прокарват и идеята за „обратна миграция". Зад този термин се крие желанието религиозните свободи да бъдат ограничени до такава степен, че на мюсюлманите да не им остане нищо друго, освен да се завърнат в страните си.

В Австрия популярността на идентитаристите расте в синхрон с нарастващото влияние на другите десни сили. През декември 2017 година дяснопопулистката Партия на свободата влезе в коалиционното правителство на консервативната Австрийска народна партия. Новото правителство вече поде инициативата да се намалят социалните помощи за чужденци, а за бежанците да се усложни процедурата за получаване на австрийско гражданство.

 

Колко голямо е влиянието им?

Среща на идентитаристи в Австрия

 

Среща на идентитаристи в Австрия

 

През 2015 година, в самия разгар на миграционната криза в Европа, в Австрия политическо убежище потърсиха около 90 000 души, а това доведе до нарастване на ислямофобията в обществото. Макар че броят на пристигащите бежанци рязко намаля, крайно десните партии продължават да раздухват страховете на обикновените граждани. Едно допитване на фондация „Бертелсман" от 2017 г. показва, че една четвърт от коренните австрийци не биха искали да живеят в съседство с мюсюлмани.

Германският политолог Манес Вайскирхер все пак смята, че влиянието на идентитаристите не бива да се преувеличава. Според него, в момента те не могат да повлияят на актуалната политика. В същото време обаче техните действия допълнително ни напомнят колко горещи са проблемите с миграцията и интеграцията, особено когато става дума за мюсюлмани, казва експертът.

*Хипстър - Според Уикипедия, това е термин, който дефинира съвременното схващане за субкултура, съставена от индивиди със средна възраст от 18 до 45 години, които често принадлежат към средната класа, различават се с независим начин на мислене, антиконформисти по поведение, деятели на контракултурата, почитатели на съвременното изкуство, почитатели на локалната инди рок музика.

Станете почитател на Класа