Ако планът на Москва за Македония пожъне успех

Ако на предстоящия референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в спора за името, влизането им в ЕС и в НАТО ще бъде блокирано за дълги времена. Точно това иска Москва.

И затова очевидно се бърка в Македония.

 

 

 

 

Русия няма да се стресне особено от предупреждението на американския министър на отбраната Джеймс Матис да не се бърка в Македония. Защото за Москва залогът в тази страна е много голям: ако на референдума в края на този месец тамошните граждани отхвърлят постигнатия с Гърция компромис в спора за името, по-нататъшното сближаване на Македония с НАТО и с ЕС ще бъде блокирано за дълги времена.

Така плановете на руското ръководство, които в Черна гора се провалиха с гръм и трясък, в Македония ще пожънат успех: по-нататъшното разширяване на НАТО на Балканите ще бъде предотвратено. А Москва ще продължи в същия дух - така, както допреди смяната на властта в Скопие миналата година поддържаше авторитарно-националистическата власт в Македония, която подклаждаше антизападни настроения и доведе страната си до изолация.

Важно е действията на Москва в Македония да се назоват с истинските им имена. Но още по-важно е онова, което водещи политици от ЕС, включително и канцлерката Меркел, сториха през последните седмици при посещенията си в Македония: опитаха се да отворят очите на хората за голямата полза, която ще имат от решаването на спора за името.

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа