Полша се бои от руска агресия. И затова кани американците.

При посещението си в САЩ полският президент Дуда покани американците да разширят военното си присъствие на полска земя. Нужен бил сплашващ ефект срещу все по-агресивното поведение на Русия. Критики си навлече и Германия.

 

 

 

 

 

"Агресивното поведение на Русия ни тревожи", заяви полският президент Анджей Дуда по време на съвместната си пресконференция с Доналд Тръмп. Затова двете страни са се договорили да засилят военното сътрудничество помежду си - в армията и тайните служби, в противоракетната отбрана, технологиите и обучението на кадри. Тръмп на свой ред заяви, че съюзът между Полша и САЩ „никога не е бил по-силен".

 

"Форт Тръмп" в Полша?

 

Дуда е настоял пред Тръмп и за изпращането на допълнителни американски части в Полша, където за тях да бъде създадена постоянна военна база. Дуда дори е предложил име за тази бъдеща база - „Форт Тръмп". Според полския държавен глава, изграждането на тази база би дало на Полша допълнителни гаранции за сигурност при евентуална руска агресия. На което Тръмп отговори, че смята полските страхове за оправдани. От думите му стана ясно още, че Полша възнамерява да подкрепи допълнителното американско присъствие в страната с гигантска сума - говори се за до 2 милиарда долара.

Тъкмо тази готовност отличава Полша от някои други страни, заяви още Тръмп и добави: „Ние защитаваме заможни страни, които обаче не искат да ни плащат за това. Щом една страна е много заможна, а САЩ в продължение на дълги години са я защитавали, някой ден все пак трябва да започнем да си поделяме разходиге", заяви американският президент, намеквайки навярно за Германия, без обаче да я назове изрично.

 

Остри критики срещу "Северен поток-2"

 

По един друг въпрос Тръмп нападна Германия съвсем директно - за пореден път я обвини за това, че е одобрила изграждането на газопровода „Северен поток-2". „За германския народ е голямо нещастие, че Германия плаща на Русия несметни суми за своята енергия", заяви Тръмп, след което подчерта, че САЩ и Полша твърдо се застъпвали за диверсификация на енергийните доставки в Европа: "За да не изпада нито една страна в трайна зависимост от един-единствен доставчик".

 

Дуда и Тръмп в Белия дом

 

Дуда и Тръмп по време на съвместната им пресконференция в Белия дом

 

Обвиненията на Тръмп за зависимостта на Германия от руските енергийни доставки не отговарят съвсем на истината. Тръмп неведнъж е казвал, че Германия получавала от Русия до 70% от необходимата ѝ енергия. Но официалните данни сочат, че всъщност става дума само за 23%.

 

"Гигантска заплаха"

 

Не по-малко остри бяха критиките, които отправи полският президент. Според Дуда, проектът "Северен поток-2" не бил мотивиран от икономическа потребност, а бил „единствено и само продукт на политическо изнудване". Газопроводът представлявал „гигантска заплаха" за енергийната сигурност на Полша и затова Дуда бил много щастлив, че страната му можела да получава газови доставки и от САЩ.

Газопроводът „Северен поток-2" ще преминава по дъното на Балтийско море и ще пренася суровината от Русия до германския град Грайфсвалд, заобикаляйки Полша и Украйна. Строежът трябва да приключи в края на 2019 година.

В тази връзка Тръмп призова полския си колега да полага усилия за разхлабване на европейските търговски ограничения за доставки на енергия от САЩ. Съществуват спекулации, че чрез санкции САЩ биха могли да осуетят или поне да забавят изграждането на „Северен поток-2".

 

САЩ искат да продават повече собствен газ

 

В момента САЩ полагат интензивни усилия да продават в Европа огромните си излишества от газ. През ноември миналата година Съединените щати и Полша подписаха петгодишен договор за доставки, като за целта поляците построиха специален терминал, където да акостират танкерите с газ от САЩ.

Американците се надявам оттам тяхната суровина да се транспортира в бъдеще и към други европейски страни. „В момента ние сме най-големият в света производител на енергия", заяви Тръмп. Но засега никой не казва каква е цената на транспортирания през океана газ.

 

 

Станете почитател на Класа