Президентите на Северна Корея и Юга подписаха съвместна декларация

Южнокорейският президент Муун Джае-ин и севернокорейският му колега Ким Чен ун подписаха съвместна декларация в резултат на третата си среща на високо равнище в Пхенян.

 

Ръководителите на отбраната на двете страни подписаха военен пакт, според прессекретаря на южнокорейския президент Юн Йънг-чан. Споразумението бе подписано в присъствието на президентите на двете страни.

 

Коментирайки резултатите от срещата, Мун Джае-ин каза, че Сеул и Пхенян са се договорили да изкоренят заплахата от война на Корейския полуостров. Той добави, че Ким Чен-ун ще посети Сеул в края на годината и че посещението му ще бъде решаващ момент в междурегионалните отношения.

 

Муун каза, че двамата лидери се надяват да се превърне демилитаризираната зона в зона на мир, а скоро ще започне работа, за да се свържат отново трансграничните железопътни линии и пътища до края на годината.

 

Сред другите мерки за намаляване на напрежението в Корейския полуостров се предлага създаването на съвместен комитет, съставен от представители на военното командване на двете страни.

 

Ким заяви края на срещата, че споразумението, постигнато на срещата на върха в Пхенян ще позволи да се "върви напред към една епоха на мир и просперитет, а военния пакт ще помогне за денуклеаризацията на полуострова".

 

Съвместната декларация на двамата лидери също така гласи, че Северна Корея ще демонтира напълно ракетния полигон Тонганг-ри и ще позволи на международните наблюдатели да го посетят.

 

Пхенян се съгласи да затвори изцяло експерименталния ядрен реактор в ядрения център Yongbyon, разположен в провинция Северен Пхенян.

 

Сеул и Пхенян също се съгласиха да изпратят съвместна делегация на Олимпиадата през 2020 г. и да представят съвместно предложение за домакин на състезанията през 2032 г.

 

Военният пакт от своя страна предвижда създаването на зона от 80 километра в Жълто и Японско море, където няма да се провеждат военни учения.

 

В района на демаркационната линия между двете Кореи ще бъде създадена зона, свободна от сухопътни военни учения и артилерийски огън. Ще бъде създадена и зона за полети, за да се избегнат сблъсъците с въздухоплавателни средства, а броят на граничните пунктове ще бъде намален.

Станете почитател на Класа