САЩ: ВВС искат още 74 ескадрили срещу потенциални мащабни конфликти

Хедър Уилсън, секретар на Военновъздушните сили на САЩ, призова за увеличаване с 24% на броя на ескадрилите до 2030 г. като необходима стъпка страната да се подготви за евентуален конфликт с големи нации и екстремистки групи.

 

Това искане е част от предложението „ВВС, от които се нуждаем", чието разработване отне шест месеца.

 

Предложението бе изготвено в съответствие с настоящата Национална отбранителна стратегия на САЩ, в която се посочва необходимостта от преориентиране - от борба с екстремистите, към стратегия за възпиране на нации със значителни военни ресурси.

 

В речта си, Уилсън заяви преди внасянето на предложението, че военното крило е взело предвид руските военни учения с участието на повече от 300,000 войници през този месец, откриването на първият китайски самолетоносач и милитаризацията на Южнокитайско море.

 

"Трябва да размислим какъв е светът, затова Стратегията за национална отбрана ясно признава, че сме се върнали в ерата на конкуренцията на великите сили", каза секретарят.

 

Уилсън посочи, че сегашните военновъздушни сили не са достатъчно големи, за да изпълняват всички зададени мисии. Добавянето на 74 ескадрили ще увеличи броя на оперативните ескадрили от 312 на 386 и ще изисква много по-голяма работна сила.

 

От своя страна, говорителят на ВВС, Анна Стефанек заяви, че ВВС разполагат с около 670 000 действащи военнослужещи, а 74 нови ескадрили ще повишат тази цифра до 725 000 военни и 2030 цивилни.

 

Това увеличение би изисквало и разширяване на бюджета. "Военновъздушните сили в момента разполагат с около 53 000 милиона долара годишно за операции, обучение и набиране на персонал. Увеличението на броя на ескадрили с 24% може да добави 13 000 милиона годишно за тези оперативни разходи", каза Тод Харисън, анализатор в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Станете почитател на Класа