Джак Ма: Търговската война със Съединените щати може да продължи 20 години

По време на годишната конференция на инвеститорите, основателят на компанията за електронна търговия Alibaba, Джак Ма, е казал, че търговската война между Китай и САЩ "ще продължи дълго време и ще бъде катастрофа".

 

Милиардерът заяви това часове след като САЩ наложиха нови мита на китайски продукти на стойност 200 милиарда долара - инициатива, на която Китай реагира с подобна мярка за 60 милиарда. И в двата случая новите мита ще влязат в сила от 24 септември.

 

Ма прогнозира, че тази ситуация няма да трае 20 месеца или 20 дни, а "може би 20 години" и прогнозира, че политиката на Вашингтон няма да бъде ефективна в дългосрочен план, тъй като "може да спечелите битката, но да загубите войната, ако тенденцията продължи и много китайски предприятия се преместят в други държави, за да избегнат митническите пречки".

 

За да се избегне тези ситуации, създателят на Алибаба се застъпи „за създаване на нови бизнес правила, за подобряване на Световната търговска организация (СТО) и Китай да отвори пазара".

Станете почитател на Класа