Илон Мъск разкри първият турист за Луната на SpaceX

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, Илон Мъск, обяви, че първият човек, който ще посети Луната като турист на борда на ракета Big Falcon (BFR) SpaceX е японският милиардер Юсаку Маезава.

 

Маезава е магнат на модната индустрия в интернет и колекционер на изкуство, основател на Фондацията за съвременно изкуство в Токио. Той ще бъде не само първият частен пътник, който ще отиде на Луната, а и първият, който ще лети до спътника на Земята от 1972 г. насам.

 

Мъск направи обявяването в понеделник в присъствието на клиента в седалището на компанията и фабриката за ракети в Хоторн, предградие на Лос Анджелис.

 

Пътуването до Луната ще бъде едновременно и художествен проект под името "#dearMoon". Маезава обяви, че през 2023 г. ще покани между шестима и осем творци от цял свят да го придружат. Когато се върнат от Луната, "те ще трябва да създадат нещо и техните шедьоври ще вдъхновят всички мечтатели, които дремят в нас", каза японският милиардер.

 

Ракетата BFR за сега не е построена, но SpaceX прогнозира, че "ще бъде най-мощната в историята и ще може да превозва хора до Луната, Марс и отвъд". Точната дата на пътуването до Луната не е известна, но Мъск каза, че иска превозното средство е готово за безпилотно пътуване до Марс през 2022 и да направи първия пилотиран полет през 2024.

 

Смята се, че първият търговски полет до орбитата на Луната ще продължи около седмица, а по време на подхода BFR ще бъде на около 200 километра от лунната повърхност.

Станете почитател на Класа