"Белите лебеди" на руската стратегическа авиация пресякоха Северния полюс

Два руски стратегически бомбардировачи Туполев Ту-160 се върнаха през Северния полюс до базата си в провинция Саратов, след военните учения, извършени в Далечния изток на Русия. На 16 септември бяха публикувани снимки, направени по време на този полет от самолет-цистерна.

 

Присъствието на самолета цистерна се дължи на огромното разстояние, което бомбардировачите изминават, излитайки от летището на полуостров Чукотка, където те се приземиха за първи път точно преди един месец на 16 август. Самолетите направиха зареждане във въздуха и част от тази операция също бе заснета.

 

"По пътя обратно на пилотите ни бе наредено да отидат до Северния полюс и на връщане от там, да изпълнят бойна мисия", каза представителят на Космическите сили на Русия, Андрей Малишев, в ексклузивно изявление за Канал Звезда.

 

Бомбардировачът Ту-160 е свръхзвуков самолет с крила с променлива геометрия, най-тежкият в света и с най-голям полезен товар (около 45 тона) сред всички класове бойни самолети. В допълнение, той е най-бързият от стратегическите бомбардировачи: може да достигне максимална скорост от 2300 километра в час. Поради неговия профил, самолетът е наречен "Бял лебед" в Русия, докато в класификацията на НАТО той е "Блекджек".

Станете почитател на Класа