Приватизация на войната?

Много интересно съобщение от NBC – Тръмп уж сериозно разглежда миналогодишното предложение на основателя на частната военна компания Blackwater Ерик Принс да замени военнослужещите на САЩ в Афганистан със специалисти от неговия профил.

Принс е убеден, че след 17 години неуспешни опити на Пентагона да постигне нещо в Афганистан е време „да се пробва нещо друго“. Принс е убеден, че съветниците на Тръмп, изказващи се срещу „приватизацията“ на войната залъгват президента, обещавайки му скорошно разрешаване на проблема.

Официално Белият дом опровергава този факт, че идеята на Принс изобщо се разглежда. Но по принцип тя напълно се вписва в общата философия на неомеркантилизма, присъща на Тръмп. Президентът се отнася към афганистанския конфликт със значително по-голям интерес от другите, във всеки случай той не призовава да се направи изтегляне от Афганистан (вероятно защото страната се свързана в съзнанието на американците с 9/11, а това е универсален легитиматор). Но да се превърне операцията в търговско предприятие е напълно в духа на Тръмп, още повече, че Вашингтон няма дългосрочни военно-политически цели в Афганистан. Нас тази дискусия ни интересува, защото темата с частните военни компании заради редица причини се обсъжда активно и в Русия. Отношението към нея, меко казано е нееднозначно. Впрочем, в САЩ военните и политиците също изказват големи съмнения по повод морално-етичните аспекти от превръщането на задокеанските военни операции в търговски предприятия.

Станете почитател на Класа