Схватка

Схватка - стълкновение в борбата. /Идеографически речник на руския език./

Руският съюз на промишлениците и предприемачите смята, че осъществяването на инициативата на помощника на президента А. Белоусов по изземането на свръхдоходите от руските компании на минно-металургичния и химическия комплекс ще доведе до фалита на редица предприятия и ще забави ръста на БВП, съобщава ТАСС, цитирайки заявление на РСПП.

В САЩ продължава противостоенето на президента Д. Тръмп и американския политически естаблишмънт. Последната новина е свързана с решението на Тръмп за забрани достъпа до секретни данни за редица чиновници, имащи отношение към разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г.

Русия успешно използва срещу САЩ стратегема №19 от древния китайски трактат за 36-те стратегеми. Това, което Русия прави се нарича „Тайно измъквай дървата изпод котела на другия”.

Тази стратегема се използва, когато вашият противник е много по-силен от вас и прякото противоборство е невъзможно. В такъв случай трябва да се започва подкопаването на основите на неговото могъщество, да се намери неговият източник и той да се унищожи. Това лишава врата от опора, прекъсва дишането му. Неговите сили започват да слабеят.

Ако е невъзможно врагът да се лиши пряко от източника на неговите сили, то се старай да внасяш хаос в редиците му, да го объркаш, да всееш конфликт между противниците. Тяхната мотивация ще отслабне, те ще се задъхат. Задачата се заключва в това създаденият конфликт да не се разгаря и да не изгасва. Той трябва постоянно да гори със слаб огън и да изцежда силите на противника безкрайно. Стратегията на замразяването на конфликта се отнася сред подривните.

Създавайки конфликт между Тръмп и неговата управляваща класа, Русия намери най-уязвимото място в източника на силите на САЩ. Русия не може да атакува американския долар – това направление е много мощно прикрито от системата на съюзите и от НАТО. Но има едно такова нещо, като разприте сред управляващата класа на САЩ. Поддържайки едни кланове срещу други Русия е забъркала в САЩ много гореща каша.

Наложила се е ситуация, когато Тръмп се опитва да уреди отношенията с Русия, а Конгресът се опитва да му наложи пряко противоположен курс. Оттук е и идеята за новите санкции. Тя се е родила в недрата на Конгреса и за бъде гарантирано нейното приемане, още сега ръководителите на едновременно четири разузнавателни служби на САЩ излязоха със заявление, че Русия вече е започнала намесата си в приближаващите в САЩ избори. Това увеличава в пъти шанса за приемането на санкционния законопроект. Директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс, директорът на ФБР Кристофър Рей, ръководителят на министерството на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен, директорът на агенцията по националната сигурност Пол Накасоне и съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън проведоха в Белия дом пресконференция, където обвиниха Русия, че продължава с подривната дейност.

Тъй като преки доказателства, както обикновено, няма, то ФБР се позовава на социалните врежи, в които продължават опитите за провеждане на кампания, влияеща на резултатите от изборите. „Независимият” „Фейсбук” отчете, че е закрил десетки фалшиви профили, опитващи се да агитират тези, които подкрепят Тръмп. Много е интересно, че помощникът на Тръмп иска да накаже тези, които са помагали на Тръмп.

За какво говори това? За това , че конфликтът между Тръмп и неговите врагове няма да престане никога, който и да стане президент на САЩ. И в този конфликт дори и ако Русия изобщо не хвърли никаква агитка, враговете на Тръмп сами ще ги изобразят и ще иззеят за това. И ако Русия добави нещо от себе си – така че няма да няма нужда да се търси много силно, то скандалът в управляващата класа на САЩ ще бъде гарантиран.

Ако им се отдаде да ограничат Тръмп, то той ще се съпротивлява. Ако не им се отдаде, те ще се съпротивяват. Докато се гризат взаимно, Конгресът ще приеме санкции, които ще изведат Русия дори още повече извън влиянието на САЩ. Непременно тези, които са против това ще обвинят тези, които са били за, че са загубили лостовете за влияние върху Русия и са се замесили в скъпоструващо противостоене, което се е оказало нерентабилна инвестиция. Дори и отстраняването на Тръмп няма да реши нищо , защото Тръмп не е сам по себе си, но има море от привърженици, сред които е много влиятелното в редица щати байкърско движение в САЩ. Отстраняването на Тръмп ще бъде прието от тях като повод за война. И тори ако не избухнат стрелби, разколът на управляващата класа и разколът на обществото ще бъдат гарантирани и Русия винаги ще се възползва от това, вбивайки клина дори още повече. И още се добавят ЕС, Китай и Индия. САЩ и вътрешният ракол и противостоенето по целия свят е много сериозно положение. За Русия е жизнено важно САЩ колкото може по-дълго да не излизат от него. Основното е да не се позволи „изсъхването” на конфликта, останалото ще си свърши само работата.

Но либералите се бият отчаяно като гладиатори. В Америка те притискат Тръмп, а в Русия Белоусов. В медиите петата колона на либералните адвокати на дявола е надигнала вой, че Белоусов, предлагайки изземането на 500 милиарда рубли от свръхпечелещите в полза на държавата, лишава бизнеса от смисъл на живота. Това, че либералите лишават Русия от смисъл на живота, не е тема на дискусия. Това е нормално. В света не трябва да се посяга на благоденствието на едрия бизнес. Това е по-лошо дори и от въстанието срещу държавата.

„Остава единствено да се отнемат доларите от гражданите”, негодува бизнесът през медиите си. Видимо е, че в тяхната представя няма нищо по-страшно от изземането на доларите. Това е дори по-страшно от изземването на пенсиите и рублите от гражданите чрез повишаването на цените и данъците. Кой от едрия бизнес плаща данъци и има намерение да доживява до пенсия? Виж, доларите, това е наистина свято нещо. Няма как да се отстъпи зад долара.

Ето такива са новините на полесражението, където световният империализъм в смъртна схватка се е спуснал срещу цялото човечество. В Русия битката се води както вътре, така и извън страната. Времето не е лесно, то е съдбоносно.

Станете почитател на Класа