Русия създаде първата в света винтовка, която поразява врага на над 4 км

Руските оръжейни производители представиха пред света най-новата си разработка – СВЛК-14С “Сумрак”. Това е първата снайперска винтовка в света, способна да унищожава противника на разстояние над 4 км.

На два часа път с автомобил от Москва се намира малкото градче Тарус, където е разположена малка едноетажна сграда с табела “Цар Пушка”. На пръв поглед зданието изглежда невзрачно и не се отличава с нищо особено, но зад вратите му работи завод, където се произвеждат едни от най-мощните снайперски винтовки в света.

Предприятието е първият частен завод за производство на оръжие в Русия. Забележително е, че главният оръжейник и собственик – Влад Лобаев, е обучен в изкуството на стрелбата и производството на пушки не в Русия, а в САЩ. Именно оттам той купува и оборудване за няколко милиона долара за завода.

“Обяснението е много просто – в Америка има няколкостотин частни предприятия, които произвеждат оръжие по лиценз. Съответно това е един от най-развитите производствени и оръжейни пазари в света. Затова за винтовката “Цар Пушка”, с която са въоръжени и част от снайперистите, охраняващи Путин, е произведена с помощта на американски технологии и знания”, каза за Russia Beyond главният инженер на ООО КБИС Юрий Синичкин.

 

Основното “руско американско” оръжие

 

 

Според него най-мощното творение на завода е винтовката СВЛК-14С, която е наречена “Сумрак” заради своята мощ.

“Това оръжие се произвежда в ограничен тираж – също като колите Ferrari или Porsche, за ценителите на високоточните пушки и за професионалните снайперисти, които се състезават в изкуството на далечната стрелба”, добави Синичкин.

Винтовката работи с патрони .408 CheyTac (10,З мм), които още при изстрелването от цевта тръгват към целта със скорост над 900 м/сек.

“Например, този патрон може да пробие метална релса с дебелина 3 см. Представете си какво би се случило, ако снарядът попадне в противника? Никаква бронежилетка не би могла да го спаси”, отбелязва инженерът.

 

 

Оръжието обаче, също като автомобилите от луксозен клас, е създадено не за изпълнение на бойни задачи – с цел повишаване на далекобойността и точността на стрелбата, конструкторите са решили да сведат броя на “ходовите” части до минимум при работата на ударния механизъм, включително чрез премахване на пълнителя. Съответно, винтовката работи само с един заряд.

Друга особеност на “Сумрак” е тежката и дълга половин метър (1430 мм) цев, изработена от алуминий, благодарение на което оръжието работи независимо от колебанията на температурата (от -40 до +65 градуса по Целзий). Заради цевта винтовката е доста мощна и тежка (оръжието тежи 9,6 кг).

 

 

“Проектирани са два вида дулни спирачи, които понижават отката до много комфортно ниво. Нито една винтовка от този калибър в света не позволява на един стрелец със средна подготовка да прави 150-200 изстрела на ден без последствия за здравето му. Това обаче е възможно със “Сумрак”, като в същото време тя има класическа форма на дръжката и се отличава с минимализъм на детайлите. Няма нищо излишно – само необходимото за постигане на максимална далекобойност и точност на изстрела”, допълва Синичкин.

С подобна винтовка няма да можеш да тичаш из гората, но пък ще си първият човек в света, който може да поразява цели на разстояние 4200 м. Както, между другото, направиха и руските снайперисти в края на септември.

 


Станете почитател на Класа