Тръмп: Вносните мита върху стоманата ще спасят американската стоманодобивна индустрия

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че новите мита, които е разпоредил срещу вноса на стомана от Китай и други страни, ще спасят емблематичната стоманодобивна индустрия в страната, която е в опасност от затваряне. Тръмп смята, че конкуренцията, с която ще се сблъскат американските компании поради неговото решение, ще бъде решена "вътрешно" в бъдеще, съобщава The Wall Street Journal.

 

Държавният глава призна, че някои хора могат да се оплакват, че в краткосрочен план цените на стоманата ще са малко по-високи, но увери, че в крайна сметка тези разходи ще паднат и че мерките, които е наредил, ще запазят една индустрия, важна за национална сигурност. Конкуренцията, каза той, ще бъде "вътрешна, както е било преди, когато наистина имахме стомана, а US Steel беше най-добрата ни компания".

 

Някои производители на стомана са увеличили производството си в резултат на митата, докато други, особено от Съединените щати, продължават да разчитат в голяма степен на вносни метали. От друга страна, производителите на стомана от други страни произвеждат голямо количество специализирани продукти, които американците не произвеждат и според експертите, цитирани от The WSJ, едва ли ще се стигне до тези сегменти дори след тези нови протекционистки мерки.

 

През март президентът на САЩ нареди мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, внесен от Китай и няколко други страни, включително Русия, Индия, Япония и Турция.


В края на май мярката бе разширена и за Европейския съюз, Канада и Мексико, които първоначално бяха освободени от митата.

Станете почитател на Класа