Дутерте заплашва да подаде оставка като президент на Филипините

Президентът на Филипините Родриго Дутерте намекна, че възнамерява да подаде оставка, въпреки оставащите му четири години в длъжност. В реч във вторник в двореца "Малакананг" президентът заяви, че е уморен да изгонва корумпирани служители от правителството.

 

"Момчета, искам да знаете, че мисля за отказване, защото съм уморен. Не съм ядосан на никого. Моето преследване срещу подкупите и корупцията изглежда е безкрайно, заразени са почти всички отдели и правителствени служби" цитира Дутерте вестник "Филипинска звезда".

 

Държавният глава обаче посочи, че се колебае да подаде оставка, ако неговата длъжност ще бъде наследена от вицепрезидентката Лени Робредо.

 

"Аз се колебая да предложа конституционното наследяване. Нямам нищо против Робредо. Тя е адвокат, но не мисля, че може да подобри нещо тук", каза той.

 

В същото време, медиите посочват, че в последните две години Дутерте няколко пъти заплаши да подаде оставка, поради няколко причини: ако твърденията за корупция срещу него и синовете му се докажат, ако успее да прокара конституционна промяна към федерализъм, така че да може да отдъхне, защото вече е "стар" и не му остават амбиции, ако някой докаже съществуването на Бог, или ако достатъчно жени подпишат петиция да подаде оставка, след като той публично целуна момиче по устните.

Станете почитател на Класа