Президентът Тръмп отне правото на достъп до класифицирана информация от бившия директор на ЦРУ Джон Бренан

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е отнел от бившия директор на ЦРУ Джон Бренан правото на достъп до класифицирана информация, обяви Белия дом.

Тръмп обвини Бренан, че е използвал статута си на бивш високопоставен служител, за да отправя "необосновани и скандални" твърдения.

Бренан, който ръководеше Централното резузнавателно управление от 2013 до 2017 година, е сред най-отявлените критици на Тръмп, но разногласията им нашумяха миналия месец, непосредствено след срещата на президентите на САЩ и Русия в Хелзинки. След пресконференцията на двамата тогава Бренан определи поведението на Тръмп като "изменническо", понеже американският президент постави под съмнение твърденията на собственото си разузнаване за руска намеса в президентските избори през 2016 година.

"Коментарите на Тръмп бяха не само глупави - Путин го е побрал целия в джоба си. Патриоти републиканци, къде сте", написа тогава Бренан в туитър, завършвайки риторичния си въпрос с три въпросителни.

В съобщението по повод Бренан Белият дом посочи, че президентът обмисля дали да не отнеме правото на достъп до класифицирана информация и на бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър, бившия директор на Националната агенция за сигурност генерал Майкъл Хейдън, уволнения от Тръмп директор на ФБР Джеймс Коуми и други.

Станете почитател на Класа