Тhe Guardian: Брекзит ще съсипе живота на британците в ЕС

Брекзит ще съсипе живота на британците в ЕС, пише Джейн Голдинг - лидер на сдружение на британци, работещи и живеещи в Европейския съюз на страниците на британския вестник The Guardian, цитиран от Фокус.

Предаваме статията без редакторска намеса.

Създадохме организацията, за да помогнем за защитата на всички граждани на Великобритания, които живеят и работят в друга страна от Европейския съюз. Близо 80% от нас са в трудоспособна възраст или по-млади. Брекзит заплашва прехраната и живота, който сме изградили със семействата си в други страни.
И все пак, повече от 60% от нас не са гласували на референдума.

Нашите права не получават големи заглавия, въпреки че това включва живота на реалните хора, а не непроследими спорове за границите и търговията. Изданията -привърженици на Брекзит и политиците не проявяват интерес, защото не отговаряме на дневния ред, въпреки че не могат да кажат това открито, защото се твърди, че това е причината, поради която правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство все още не са гарантирани. Нашите искания за среща с Тереза Мей или с министъра, отговарящ за Брекзит остават без отговор за сега, въпреки че Мишел Барние ни е приемал два пъти.

През цялото време ние се опитахме да останем неутрални, търпеливи и да имаме чувство за перспектива. Но сега, изправени пред перспективата да станем част от лоша сделка или изобщо да не се сключи сделка, вече не можем да останем безучастни.

Нека се върнем към отправната точка за всичко това. Беше ни обещано, че животът ни ще продължи точно както е нормално след Брекзит, първо с гласуването след това от Тереза Мей и Мишел Барние. Това е особено важно, защото, ако са изключил от гласуването самите хора, чийто живот е свързан с резултата от това гласуване, тогава имат допълнителен специален дълг да се борят за правата им най-енергично.

Дори ако има сделка, не можем да кажем, че сме били приоритет в преговорите, особено защото Май не се е борила за нашето продължаващо право на свободно движение, на което много от нас разчитаме да осигурим на нашите семейства. Нейната позиция в преговорите от самото начало даде приоритет на намаляването на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, вместо да защитават нашите.

Така че нашите права ще бъдат защитени само в страната, в която живеем сега - и дори тогава не всички. Това поставя живота ни в риск. Ако сте собственик на малък бизнес като Хелън, британски доставчик на храна, който живее във Франция, но натрупва половината от доходите си другаде, няма да можете да вземете резервации в други държави от ЕС в кратък срок или най-вероятно, почти сигурно ще се нуждаете от документи и, както всички знаем, бюрокрацията отнема време, а клиентите не обичат да чакат.
В сценария при липса на сделка британците на континента ще бъдат хвърлени в хаос, тъй като те ще загубят сегашния си правен статут.

Можем само да се надяваме, че ще бъде направена спешна сделка за запазване на нашия статут - или да ни дадете такъв, който не е простопо подразбиране да бъдеш гражданин на трета страна, което няма нищо общо със сегашния ни статут.

Ако смятате, че "всички ще загубят правата си, престанете да се оплаквате", помислете за това: нашето лично положение е също така политически лакмус за бъдещите сделки, за които Великобритания е готова да се бори от името на своите граждани. И ако това е така, нещата не изглеждат добре за британците в самото Обединеното кралство, особено тези, които се надяват, че след Брекзит ще има повече контрол и по-добро качество на живот.

Като деца на европейския проект, които усещат ефекта от първа ръка и знаят какво ще загубят бъдещите поколения в Обединеното кралство - казваме "Стига!". Нямаме друг избор освен да приемем, че единственото решение за защита на нашия живот и препитание (и тези на гражданите на ЕС в Обединеното кралство), както и на всички британци във Великобритания, е да останем в ЕС.

Ето защо подкрепяме втори референдум и настояваме правителството да изпълни ангажиментите си от 2015 г. и 2017 г., за да имаме думата. Ако искате да накарате хората отново да кандидатстват, за да живеят живота, който са изградили чрез собствените си ръце (при значително по-лоши условия, отколкото до сега), тогава вие им дължите гласуване. Не става въпрос за съчувствие или специално отношение, а за право на контрол над собствения си живот.

Станете почитател на Класа