Меркел: Европейските страни трябва да работят заедно по темата с миграцията

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта подкрепата си за намирането на общоевропейски подход към миграцията в отговорите си на въпроси на присъстващите на среща в кметството в град Йена, предаде DPA, цитирана от БТА.

В източногерманския град Йена Меркел отговори на въпроси на някои от присъстващите. Тя заяви, че на европейско равнище политическият център носи отговорност не само да критикува, а трябва и да създаде нещо. "Европа нe може просто да прави това, което е правилно според Германия", добави канцлерът.

Меркел подчерта, че демокрацията включва не само решенията на мнозинството, а и защитата на малцинствата. "Европа ще успее само ако кажем: горди сме да сме различни. Не искаме всички да станат еднакви", заяви тя.

В отговор на въпрос за европейската бюрокрация Меркел посочи, че германската бюрокрация не се дължи само на ЕС. "Имаме впечатлението, че в Германия често сме много прецизни", отбеляза канцлерката.

Давайки пример за европейски подход към миграционната политика, тя заяви, че правителството на африканската страна Нигер, преходна за мигрантите, в момента работи заедно с Италия, Франция и Европейската комисия, за да се бори с трафикантите.

Меркел потвърди и подкрепата си за бюджет на еврозоната, като заяви: "При определени условия мога да си го представя". Тя обаче се отнесе скептично към идеята за финансов министър на еврозоната.

Меркел заяви също, че се надява да се избегне хаотичен Brexit, но подчерта, че през идните месеци трябва да се свърши много работа, предаде AP. Според канцлера е очевидно, че Brexit ще има негативни последствия, засягащи и германските компании. Тя обаче подчерта, че ако след напускането си една страна запази всички облаги от членството, без да следва европейските правила, това "също не би било най-добрата реклама за ЕС".

Станете почитател на Класа