Тръмп подписа най-високия бюджет за отбрана в историята на САЩ

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп е подписал Закона за оторизация на националната отбрана (NDAA) за фискалната 2019 година, който предоставя повече от 716,000 милиона долара за военния сектор.

 

Законопроектът е кръстен на един от най-критичните законодатели на Тръмп - Джон Маккейн. Президентът обаче не спомена този републикански сенатор по време на церемонията по подписването в базата "Форт Дръм", намираща се в щата Ню Йорк.

 

"Те не ни даваха пари за въоръжените сили в продължение на години и средствата свършиха", заяви президентът преди подписването на документа. "Сега имаме 716 000 милиона одобрени, за да им дадем най-добрите самолети, кораби, танкове и ракети", добави Тръмп.

 

Приемането на бюджета за отбрана идва след като американската Камара на представителите му даде път с 359 гласа за и 54 против, а по-късно проектът бе одобрен с положителен вот на 87 от 100-те членове на сената.

 

По този начин, NDAA включва увеличение с 16,000 милиона в сравнение с предходната година, за да се превърне в най-високия годишен военен бюджет в историята, както бе наречен от Джеймс Матис, ръководителят на Пентагона.

От друга страна, Тръмп успя да го подпише преди 1 октомври - началото на финансовата година - което не беше се случвало в САЩ. от 1996 г. насам.

 

Според NDAA, Министерството на отбраната и други програми за отбраната извън Пентагона ще имат на разположение на около 639 000 милиона, а около 69 000 милиона са отпуснати за операциите на американските въоръжени сили извън границите на страната. Бюджетът включва също така увеличение с 2.6% на заплатите на войските.

 

Въпреки, че не отделя средства за космически сили, обявени от Тръмп, законът също включва 6300 млн поискани от президента за Европейската инициатива за възпиране, която предвижда увеличаване на американските войски в Европа за противопоставяна на т.н. "Руска агресия".

 

От друга страна, той включва 250 милиона долара за смъртоносна отбранителна техника в Украйна, както и 150 милиона долара за Пентагона, за да развива до 2022 година капацитета си за справяне с конвенционална атака, в отговор на напредъка в Русия и Китай, по-специално заради новите им свръхзвукови оръжия.

 

Текстът забранява закупуването на телекомуникационно оборудване китайско производство, както и участието на Китайската народна армия в морски учения RIMPAC в продължение на най-малко четири години. Освен това забранява доставката на изтребители F-35 за Турция, след като Анкара придоби руските противовъздушни системи S-400 и арестува американския пастор Андрю Брънсън, както и забранява военното сътрудничество с Русия.

 

По-конкретно тазгодишният NDAA замразява изпълнението на Договора за отворено небе с Русия, цитирайки по подразбиране Москва. Споразумението, подписано през 1992 г. и в сила от 2002 г., позволява да се извършват инспекционни полети над други страни, подписали споразумението, за да се насърчи прозрачността, сигурността и доверието между държавите.

Станете почитател на Класа