Петте "оръжия", които Москва може да използва срещу американските санкции

Вашингтон обяви в сряда налагането на нови санкции срещу Москва за делото Скрипал, в две части. Първата е планирана да влезе в сила на 22 август, а втората ще бъде активирана в рамките на 90 дни, ако Москва не отговаря на редица условия.

 

Тъй като Москва се въздържа от използването на "големите си оръжия" срещу САЩ, тя запазва някои интересни възможности, ако този път реши да вземе симетрични мерки.

 

В случай на пълна размяна на санкции, руското правителство може да наложи забрана или друг вид ограничение на износа на титан за САЩ. Руският титанов монопол VSMPO-Avisma произвежда за авиационната индустрия една трета от титана на света. Компанията доставя 70% от своите продукти на световния пазар. Avisma осигурява 40% от титановите компоненти за Boeing и 60% за Airbus и покрива всички титанови компоненти за Embraer в Бразилия.

 

Стратегически разположена между Европа и Азия, Русия може да въведе по-високи тарифи за транзитно използване на въздушното й пространство, за всички въздухоплавателни средства, товари и пътници от САЩ, или може да забрани изцяло тези полети.

 

В най-добрия случай американските превозвачи ще трябва да платят по-високите тарифи или да изберат алтернативни въздушни маршрути. Но загубата на най-кратките руски маршрути от Европа до Азия, означава също и загуба на конкурентност с европейските и азиатските авиолинии. Американските превозвачи биха претърпели големи финансови загуби.

 

Втечненият природен газ (LNG) и други вносни енергийни продукти от Русия за САЩ, също биха могли да бъдат забранени. Износът на нефт и нефтохимически продукти от Русия за Съединените щати е за 8 милиарда долара, което представлява само 4,6% от общия износ на енергия от Русия. Забраната би била сравнително лесна за преглъщане от руските производители, които лесно биха могли да пренасочат тези доставки към азиатски купувачи.

 

Но за Съединените щати, които се опитват да станат основен участник в износа на енергия, това ще е по-различно . В невъзможност да се произвежда достатъчно за вътрешното потребление и износа и при липса на достатъчно танкери за втечнен природен газ, се съобщава, че Съединените щати препродават руски LNG на европейските страни. Ако Русия спре доставките, плановете на САЩ да се превърнат в основен износител на енергия трябва да бъдат преустановени.

 

Въпреки влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон, много американски корпорации продължават да работят в Русия. В отмъщение за всички нови санкции на САЩ, Русия може да направи труден живота на компании като PepsiCo, Procter & Gamble, Макдоналдс, Boeing, Mondelez International, General Motors, Johnson & Johnson, Cargill, Alcoa, General Electric и много други компании. Единственото съображение за Кремъл в ограничаването на американски компании в Русия ще е вътрешната заетост, тъй като тези компании осигуряват работа на руските граждани.

 

От друга страна, има много малко руски компании в САЩ. Би било трудно Вашингтон да реагира със симетрични мерки.

 

Доставката на ракетни двигатели RD-180 се смята за едно от най-добрите "оръжия", с които Русия да противодейства на санкциите на Съединените щати. Двигателите са от решаващо значение за американската космическа програма, тъй като НАСА и Пентагонът ги използват за изстрелването на спътници.

Станете почитател на Класа