Пекин предупреждава, че фермерите от САЩ "ще загубят китайския пазар"

Американските фермери рискуват да загубят завинаги позициите си на китайския пазар, в резултат на търговската война между двете страни, съобщи заместник-министърът на земеделието и селските райони на Китай, Хан Джун, в интервю за агенцията Синхуа.

 

"Американските фермери могат да загубят китайския пазар, който е бил проучван в продължение на десетилетия", каза Джун, добавяйки, че "много страни имат волята и капацитета да заменят присъствието на САЩ на китайския селскостопански пазар."

 

"Ако други страни станат надеждни доставчици на Китай, ще бъде трудно за САЩ да си възвърнат позицията", заяви заместник-министърът.

 

Китай всъщност спря да внася соя от САЩ от 6-ти юли, въпреки че е "напълно в състояние за справяне с дефицита на този продукт чрез внос от други страни и прилагането на мерки китайските фермери да садят повече местни култури".

 

Китай въведе мита от 25% за изделия от САЩ за обща стойност 16,000 милиона долара годишно. Тази защитна мярка бе обявена след като Вашингтон обяви, че ще започне да прилага мита за китайския внос на същата стойност от 23 август.

Станете почитател на Класа